Европа

Европа почна да го троши гасот складиран за зимата, Австрија и верува на Русија

Намалувањето на испораките на природен гас од Русија ја принуди Европа да ги користи залихите подготвени за претстојната зимска сезона, пишува Блумберг.

Како што се наведува, падот на испораките ги погодил Франција, Италија, Австрија и Германија поради одлуката на Гаспром да ја прекине работата на гасните турбини на Сименс поради проблеми со нивната поправка.

Агенцијата посочува дека залихите во европските подземни складишта за гас паднале за прв пат од средината на април.

Според последните податоци, се додава во текстот, резервите се намалени за еден процентен поен, иако гасот најчесто се вбризгува само во летниот период, а добиените количини се чуваат до екот на зимската сезона.

Алфонс Хабер, директор на австрискиот енергетски регулатор Е-Контрол, вели дека објаснувањето на Русија за актуелните проблеми со снабдувањето со гас е разбирливо, додека германскиот министер за економија Роберт Хабек рече дека намалувањето на испораките е политички мотивирано, бидејќи зимските резерви на гас на Хабер се полни во текот на летните месеци, тој тоа го гледа поинаку.

Аргументот на Русија за намалување на испорачаните количини не само што е разбирлив, туку е и транспарентен“, изјави за австриското радио „Ое1“ шефот на „Е-контрол“.

Related posts

Leave a Comment