Свет

Еден од клучните трендови кои ја детерминираат надворешната политика на САД е спречување на стратешки сојуз меѓу Русија и Кина, рече францускиот амбасадор во Обединетите нации

Намалената врска меѓу САД и Кина веќе го погодува глобалниот поредок, предупредува дипломатот

 

Еден од клучните трендови кои ја детерминираат надворешната политика на САД е спречување на стратешки сојуз меѓу Русија и Кина, рече францускиот амбасадор во Обединетите нации, Франсоа Делатре, во коментарот објавен во четвртокот во Њујорк тајмс.

“Можеме да видиме три моќни трендови чии комбинирани ефекти значително ја менуваат надворешната политика на Америка”, рече Делатре.

“Првиот тренд е заснован на претпоставката дека САД мора да спречат стратешки сојуз меѓу Москва и Пекинг, но заклучоците се разликуваат, бидејќи Кина сега се смета дека е главен конкурент”, додаде тој.

“Затегнатите односи меѓу САД и Кина веќе влијаат на меѓународниот поредок. Порастот на кинеската моќ и влијание во Обединетите нации во текот на последните пет години е спектакуларен”, истакна тој.

“Вториот тренд е сега многу распространетото верување во Америка дека повоениот поредок повеќе не ја користи земјата како порано”, продолжи францускиот дипломат. “Тоа ја објаснува актуелната американска желба барем делумно да се оддалечи од мултилатерализмот и да изгради меѓународен поредок за билатералните односи”, објасни тој.

“Третиот тренд е” Џексонскиот импулс “на кој САД постојано се повикуваат. Повторувајќи ги популистичките гледишта на претседателот Ендрју Џексон – чудна мешавина на унилатерализам и изолационизам – Џексонското училиште на мислата е дел од американската историја за сегашната администрација “, рече Делатре.

Францускиот амбасадор истакна дека “светот станува поопасен и помалку предвидлив”, додека “исто така сме сведоци на враќањето на зголемената конкуренција меѓу големите сили”.

 

Related posts

Leave a Comment