Регион

Еди Рама: „Балканските земји се заложници на постоечкиот национализам во ЕУ“

Turkey key to Europe's security, says Albanian PM

Албанскиот премиер Еди Рама рече дека земјите од Балканот се заложници на национализмот што постои во ЕУ.

Тој ова го изјави во средата на „Сими симпозиумот“ во Атина и објасни дека блокирајќи го почетокот на пристапните преговори со Македонија, Бугарија копира само други земји од ЕУ кои блокираат други од лични интереси, пренесува порталот „Егзит“.

„Бугарија забележа дека можете да ги користите локалните политики за да блокирате други“, рече Рама, додавајќи дека Албанија се подготвува да започне преговори неколку пати откако доби уверување од Европската комисија дека преговорите ќе започнат.

Рама исто така посочи дека е потребно поголемо присуство на Грција во регионот и додаде дека земјите од регионот треба да се залагаат за реформи и да соработуваат за доброто на децата.

Related posts

Leave a Comment