Свет

Ексклузивно Видео од атентаторката на Дарија Дугина, Наталија Вовк припадничка на украинските служби

 

Руските специјални служби го разрешија убиството на политикологот и новинар Дарија Дугина, чиј автомобил беше разнесен на автопатот Можајск во Московската област вечерта на 20 август. 

Изведувачот се покажа дека е државјанка на Украина, Наталија Вовк, која поминала три дена во сенка на ќерката на филозофот Александар Дугин. Жената дејствувала по налог на украинските специјални служби.

Месец на подготовка

Центарот за односи со јавноста на ФСБ соопшти дека злосторството го подготвиле и извршиле украинските специјални служби. Директен изведувач беше државјанката на Украина Наталија Вовк, родена 1979 година.

Ако на почетокот се веруваше дека Александар Дугин може да биде цел на убијците, сега стана јасно дека криминалците планирале да ја убијат Дарија. Ова го покажуваат податоците добиени од ФСБ.

Претставниците на специјалните служби забележаа дека Вовк пристигнала во Русија пред околу еден месец – на 23 јули – со себе ја зела нејзината мала ќерка Софија.

За да се зближи со Дугина, Вовк се сместила во куќата во која живеела убиената – решила да изнајми стан таму. За да собере повеќе информации за Дарија, таа ја следела Дарија со своето возило Mini Cooper. Интересно е што жената постојано ги менувала броевите на регистарските таблички – на влезот користела знаците на ДНР, во Москва биле заменети со казахстански, додека со „украинскиот“ Мини Купер ја напушташе земјата.

Убиството на Дарија Дугина

Откако ги собрала потребните информации, таа ја следела Дугина на семејниот фестивал Традиција, одржан во селото Захарово.

„На денот на убиството, Вовк и нејзината ќерка и помошничка во атентатот по име Софија Шабан беа на книжевниот и музички фестивал Традиција, каде Дугин беше присутен како почесен гостин “, соопшти ФСБ.

Атентаторката успеала да закачи експлозив на автомобилот – можно е ова да се случило на ВИП паркингот. После тоа, таа чекаше Дарија да влезе во својотToyota Land Cruiser. Околу 21 часот, Дугина го напушти фестивалот и се возеше по автопатот Можајск – автомобил со нејзиниот татко ја следеше, соопшти ФСБ.

Десет минути подоцна одекна експлозија – по контролирана детонација на автомобилот, Вовк исчезна. После тоа, таа не се задржала во Русија – истата вечер жената со својата ќерка се упатила кон естонската граница и успешно ја поминала.

Претходно, експертите открија дека на автомобилот на Дугина е прикачен уред , чија моќност се проценува на околу 400 грама ТНТ. Очигледно, бомбата била поставена на паркингот на фестивалот – познато е и дека поради некоја причина тука не работеле надзорните камери.

ФСБ објави видео од украинската државјанка Наталија Вовк, која по инструкции на украинските специјални служби го изврши убиството на политикологот и новинарка Дарија Дугина на 20 август.

 

Related posts

Leave a Comment