Свет

Експерт за сајбер безбедност: Шпионскиот софтвер Пегасус е многу сериозна опасност(ВИДЕО)

Секој телефон може да се зарази со шпионскиот софтвер Pegasus, а корисникот не може да направи ништо, изјави експертот за сајбер безбедност Морган Рајт за Fox News. Рајт, исто така, истакна дека оваа програма е многу тешко да се следи и блокира.

Веќе со месеци ве предупредувам за Pegasus – не, не крилестиот коњ од Clash of the Titans, туку шпионски софтвер. И се користи низ целиот свет. Последна цел на Pegasus беше британскиот премиер Борис Џонсон.

Сега ни се придружува експертот за сајбер безбедност Морган Рајт. Морган, благодарам што одвоивте време. Како е можно оваа програма на Pegasus да може да се појави на телефонот кога не треба да кликате никаде? Излегува дека секој може да стане жртва?

МОРГАН РАЈТ, експерт за сајбер безбедност: Да, тоа е. Ова се нарекува „бесконтактна инфекција“: корисникот не мора да прави ништо. Напаѓачите треба само да имаат некои информации за вашиот телефон – на пример, вашиот мобилен телефон, или можат да скенираат одредена област со одреден уред, да ги снимат сите телефони во него и да ги добијат нивните единствени идентификатори .

Морам да кажам и дека ова не е физички хардвер. Ако ти ја зедов излезната порта, не можеше да ја дуплираш од никаде. Но, ако ја блокирам вашата програма, тогаш таа може да се опорави и може да се размножува многу побрзо од нашата способност да ја следиме и запреме. Ова е опасноста. Не знаеме во чии раце ќе завршат овие информации – дали во рацете на картели или други специјални служби. Ова е најопасната програма што сум ја видел.

Морган, па како знаеш дали Pegasus е на твојот телефон? Дали има некој начин да знаете дали вашиот телефон е хакиран?

МОРГАН РАЈТ: Многу е тешко, дури и од судска гледна точка. Понекогаш инфекцијата на телефонот со малициозен софтвер може да се забележи со подолго или, обратно, намалено траење на батеријата. Друг симптом е загревањето на телефонот. Но, искрено, единствениот начин да дознаете е кога ФБИ ќе ви тропне на врата и ќе ви каже „здраво господине, имаме информации од вашиот телефон“.

 

Страшна работа. Морган, благодарам за вашето време.

 

Related posts

Leave a Comment