Свет

Екс заменик на украинскиот парламент: Сведочењето на Украинец кој избегна егзекуција од неговите служби ќе биде „изненадување“ за Зеленски

Припадник на украинската антифашистичка организација „Патриоти за живот“, чии членови беа егзекутирани од Службата за безбедност на Украина (СБУ), стигна до Москва и ќе даде докази што ќе бидат „изненадување“ за Володимир Зеленски, напиша поранешниот заменик на украинската Рада, Илја Кива, на својот канал на платформата Телеграм.

Кива претходно објави дека контраразузнавањето на СБУ мачело и егзекутирало тројца членови на антифашистичкото движење Патриоти за живот. Тој истакна дека активистите биле во Киев , но престанале да комуницираат откако биле приведени од страна на СБУ.

Поранешниот заменик планираше да поднесе барање до Истражниот комитет на Руската Федерација со барање да го истражи вонсудското убиство на активистите.Според поранешниот парламентарец, преживеаниот член на антифашистичкото движење ќе сведочи за злосторствата на СБУ, што ќе помогне да се идентификуваат одговорните за вонсудски одмазди.

Related posts

Leave a Comment