Економија

Ембаргото на рускиот гас би ја распарчило Европа

Бирнбаум: Рускиот гас е неопходен за Германија за да се нормализираат  цените на енергијата – Denesen.mk

БЕРЛИН – Шефот на германскиот енергетски концерн Еон Леонард Бирнбаум предупреди дека ембаргото за увоз на руски гас ќе ја распарчи Европа. „Ако мислиме дека можеме да обезбедиме снабдување во Германија без да се грижиме за другите земји заедно, тогаш тоа би довело до расцеп на Европската унија“, изјави Бирнбаум за дневниот весник Handelsblatt.

На прашањето дали ЕУ треба веднаш да се откаже од увозот на руски гас, тој рече дека таквата одлука би била погрешна. „Не е дека само Германија ќе биде тешко погодена од таа одлука, туку Европа би имала огромен проблем. На пример, Словачка е целосно зависна од рускиот гас, а земји како Чешка и Австрија сега увезуваат најголем дел од својот гас од Русија. „Во многу други земји на ЕУ, значителен дел од гасот се увезува од Русија“, објасни Бирнбаум.

Тој подвлече дека ова прашање не треба да се третира како национална тема и додаде дека снабдувањето со енергија на Германија е недоволно обезбедено. „Во последните недели дознавме дека стратешката зависност може да биде проблематична. „Тоа го научивме на потешкиот начин, дека како Европа, а особено како Германија, не обрнувавме доволно внимание на безбедноста на снабдувањето“, рече тој.

Бирнбаум оцени дека е потребно, за Европа да не влезе во тешка економска криза, да се направат студии за последиците од ембаргото на рускиот гас врз економијата.

Related posts

Leave a Comment