Свет

Етиопски православен свештеник: Владата на Зеленски е „зла сила“-Репресијата врз Украинската православна црква е „катастрофален настан“

ዐውደ ስብከት፦ ሃይማኖትና ፍልስፍና ክፍል አንድ - YouTube

„ Злобниците  кои ги прогонуваат христијаните нема да извлечат корист од таквата постапка ниту на Земјата ниту во задгробниот живот, изјави за РТ Кесис Мезгебу, истакнат етиопски православен свештеник.

Мезгебу, кој служи на Богословскиот универзитет „Света Троица“ во Адис Абеба, ги коментираше обидите на владата на украинскиот претседател Владимир Зеленски да ги исели монасите на Украинската православна црква (УПЦ) од манастирот Киево-Печерска Лавра во земјата.

Во саботата, митрополитот Павел, игуменот на Лаврата, беше ставен во домашен притвор под обвинение за „поттикнување верска омраза“ и „оправдување“ на руската воена операција во Украина. Игуменот енергично ги отфрли тие наводи.

Она што се случува во Украина е „катастрофален настан“, извршен од „зла сила“, рече Мезгебу во интервјуто во неделата. „Ова е злосторство…омраза… целосно зол дух“, додаде тој, опишувајќи ги постапките на властите во Киев.

Христијаните се склони да им помагаат на другите и секогаш се стабилизирачки фактор во едно општество, така што оние што ги прогонуваат „нема да добијат никаква земна или небесна предност, ниту физичка, ниту ментална… Ќе бидат повредени. Тие ќе бидат осудени“, рече тој.

Според Мезгебу, следбениците на УПЦ во Украина „можеби наскоро ќе бидат во опасност“ бидејќи можеби нема друг избор освен да им кажат на „злосторниците“ да престанат со она што го прават. Тој ги повика верниците да останат „мирни [и] да останат во Црквата“ за да се избегне ескалација.

Украина со години доживува религиозни тензии, при што два ентитета тврдат дека се вистинската православна црква во земјата. Владата во Киев ја поддржува Православната црква на Украина (ПЦУ), која беше создадена дури во 2014 година и која Руската православна црква ја смета за расколничка. Зеленски ги објасни потезите против УПЦ со потребата да се заштити „духовната независност“ на Украина и да се лиши Русија од можноста „да манипулира со духовноста на неговиот народ“ среде конфликтот меѓу двете земји.

Сепак, етиопскиот свештеник сугерираше дека „националистичката ксенофобија“ може да доведе само до страдање. „Ова никогаш нема да не однесе никаде. Имаме многу работи да направиме заедно во хармонија и соработка, наместо да се уништуваме еден со друг во име на националноста или каков било вид патриотско чувство. Вака не го откривате вашиот патриотизам“, објасни тој.

Related posts

Leave a Comment