Свет

ЕУ се подготвува за катастрофа: Подготвува упатства за хемиски, биолошки и нуклеарни ситуации

Instituto Vital Brazil e UFRJ testam soro para tratar covid-19 - Acre Agora  - acreagora.com

Ова вклучува стратешки „залихи“ од 540,5 милиони евра , формирани во тесна соработка со Здравствената управа за подготвеност и одговор при итни случаи (ХЕРА). Овие резерви ќе се состојат од опрема и лекови, вакцини и други терапевтски средства за третман на пациенти изложени на итни агенси на CBRN, како и обезбедување опрема за деконтаминација и тимови за одговор од експерти.

Како непосреден прв чекор, ЕУ ја мобилизираше својата медицинска резерва rescEU за да набави таблети со калиум јод кои може да се користат за заштита на луѓето од штетните ефекти на зрачењето. Речиси 3 милиони таблети веќе се испорачани во Украина преку Механизмот за цивилна заштита на ЕУ, со помош на Франција и Шпанија.

– Преземаме конкретни мерки за да ја зголемиме подготвеноста на Европа за потенцијални закани . Ние правиме резерви на опрема прилагодена за хемиски, биолошки или нуклеарни итни случаи. Благодарен сум на земјите-членки за овој напор. Нашата цел е да обезбедиме можности за брза реакција на нашите граѓани доколку некогаш се случи ваква вонредна ситуација – изјави Јанез Ленарчич, комесар за управување со кризи.

Комесарот за здравје и безбедност на храна, Стела Киријакидес, рече дека за здравствената безбедност е потребна подготвеност.

– Подготовката за хемиски, биолошки, радиолошки и нуклеарни закани е суштински елемент за зачувување на безбедноста на нашите граѓани и клучен елемент на силната Европска здравствена унија. „ХЕРА е нашата караула и работи без престан за да ги поддржи акциите на ЕУ преку Механизмот за цивилна заштита со цел да обезбеди поддршка за подготвеност на Украина и нашите земји-членки“, рече таа.

– Стратешки залихи за итни случаи : Дизајнирани со земјите-членки, а тоа ќе вклучува опрема за одговор – како лична заштитна опрема и уреди за откривање, идентификација и следење. Потоа лекови, вакцини итн.

Залихите ќе дадат клучен придонес во градењето на отпорност на CBRN во ЕУ бидејќи ќе вклучуваат опрема и лекови кои може да бидат тешки за производство во време на криза или кои одеднаш ќе бидат потребни во поголеми количини од оние што се достапни во националните резерви. Снабдувањето со CBRN е првиот чекор кон градење подобар капацитет како одговор на инциденти со нуклеарни централи, итни случаи на хемиски постројки, терористички напади или ширење на заразни болести и многу повеќе.

– Резерва за деконтаминација rescEU: ќе се состои од персонал и опрема за деконтаминација на луѓе, инфраструктура, згради, возила или критична опрема што била изложена на агенти на CBRN.

На барање на која било засегната земја-членка, резервата за деконтаминација rescEU може да се распредели. Резервата ќе ја развиваат Хрватска, Германија и Шпанија и ќе биде 100% финансирана од ЕУ со почетен буџет од 66,7 милиони евра.

Related posts

Leave a Comment