Свет

ЕУ ќе воведе санкции на Турција за експлоатација на гас на Кипар – австриско Министерство за надворешни работи

Резервите на природен гас беа откриени во ексклузивната економска зона на Кипар

 

 

 

Европската унија има намера да ги усвои санкциите против Турција во врска со активностите за истражување во кипарските води, рече во понеделникот во Брисел австрискиот сојузен министер за Европа, интеграција и надворешни работи, Александар Шаленберг, пред состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ.

“Денес ќе донесеме бројни мерки против Турција – помалку пари, помалку кредити преку Европската инвестициона банка, замрзнување на разговорите за воздушниот сообраќај. Се разбира, можни се и други санкции”, изјави министерот за новинарите.

“Ние од ЕУ –  целосно стоиме зад Кипар”, додаде Шаленберг.

Големи резерви на природен гас беа пронајдени во ексклузивната економска зона на Кипар. Особено, американската компанија “Noble Energy” открила околу 140 милијарди кубни метри гас.

Анкара ги оспорува границите на ексклузивната економска зона на Кипар и претходно го испрати Фатих Весел во оваа област, најавувајќи дека дупчењето ќе продолжи до 3 септември. На 10 јуни кипарските власти наредија апсење на турската екипа. И покрај тоа, Турција испрати втор брод наречен Јавуз за да изврши повеќе истражувачки активности.

Related posts

Leave a Comment