Регион

ЕУ ЌЕ ГИ УПОТРЕБИ МЕТОДИТЕ НА ПРИТИСОК ВРЗ ВУЧИЌ ОНАКА КАКО ШТО ТОА ГО НАПРАВИ ВО МАКЕДОНИЈА

 

Според Дејвид Мекалистер, претседател на Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент, поранешните европратеници Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн денес доаѓаат во Србија за да утврдат дали се подготвени да прифатат, врз основа на сопственото искуство во справувањето со политичките кризи во регионот на Западен Балкан помош од ЕУ за подобрување на работата на Собранието.

Според Европскиот Западен Балкан, средбите со српските политичари ќе се одржат денес и утре зад затворени врати и по нив нема да има соопштение.

Немања Тодоровиќ Штиплија, основач и главен уредник на споменатиот портал, објаснува дека Кукан и Флекенштајн доаѓаат во „премиса“, бидејќи тие прво нè слушаа за главните проблеми и за да се утврди фактичката состојба. Штиплија објаснува дека Кукан и Флекенштајн биле избрани затоа што се многу искусни во вакви работи, затоа што веќе преговарале меѓу властите и опозицијата во Северна Македонија, како и во времето на најголемата политичка криза во Албанија, пред изборите и пред најавените уставни измени .

Според него, единствената работа што се разликува кога се споредува тогашната политичка состојба во Северна Македонија и актуелниот политички момент во Србија е фактот дека во Скопје постоеше голема опозициска партија.

– Она што ги предизвика преговорите во Македонија во тоа време беа протечените аудио снимки од разговорите меѓу тогашниот премиер Никола Груевски, членови на владата и безбедносните служби, со кои се докажа корупцијата и злоупотребата на службената должност. Да не беа з овие снимени разговори, владата и опозицијата не би седнале на масата – смета Штиплија.

Според него, тогашниот премиер Никола Груевски се согласил на разговорите затоа што сметал дека и покрај променетите изборни услови, тој повторно ќе победи.

– Мислам дека Српската напредна партија и нејзиниот лидер Александар Вучиќ никогаш нема да ги повторат истите грешки што ги направи ВМРО – ДПМНЕ во Северна Македонија. Секако, ситуацијата во ПЈР Македонија во тоа време и сегашната состојба во Србија не е многу различна. Се разбира, таму има „албански фактор“, но тоа не го менува начинот на кој локалната самоуправа управува со земјата, ги контролира медиумите и целосно ги парализира државните институции и парламентот – рече Штиплија, додавајќи дека моделот што се користи во Македонија е целосно прекопиран во Србија.

Запрашан да го коментира отворено писмо од претседателот на Движењето за слободни граѓани, Сергеј Трифуновиќ, повикувајќи го претседателот на Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент, Дејвид Мек Алистер, да биде посредник во фер преговорите за изборите, Штиплија вели дека предлогот дошол во клучно време, бидејќи надлежните преговарале и нема опозиција во Србија.

– Панелите организирани на Факултетот за политички науки не беа преговори, велат организаторите. Отвореното писмо на Трифуновиќ е едно од најзрелите политички потези што ги направи опозицијата. Верувам дека европските институции ќе слушнат за вакво нешто. Ова е потврдено од посетата на Кукан и Флекенштајн – посочува Штиплија.

Тој објаснува дека споменатите поранешни европратеници доаѓаат во Србија затоа што Европскиот парламент сè уште не ги составил сите свои тела. Сепак, Штиплија се сеќава дека Кукан бил претседател на парламентарната Комисија за соработка со Србија, додека Флекенштајн се сметал за известувач за Србија до Мекалистер, но во последен момент станал известувач за Албанија.

– Факт е дека телата на Европскиот парламент кои би можеле да се занимаваат со Србија сè уште не постојат и не е формирана парламентарна делегација за Србија. Сите овие тела ќе бидат избрани  на крајот на септември. Бидејќи Европската унија јасно се брза да помогне во ситуацијата во Србија, Кукан и Флекенштајн доаѓаат како заменици од претходниот мандат, кои веќе се справија со Србија и кои беа посредници во македонскиот и албанскиот случај – објаснува Штиплија.

Тој верува дека телата на Европскиот парламент надлежен за Србија ќе бидат формирани и ќе бидат во функција од крајот на септември. Штиплија потсетува дека Кукан и Флекенштајн доаѓаат од двете најголеми партии во Европа; Кукан е член на Европската народна партија а Флекенштајн на Партијата на европските социјалисти.

Related posts

Leave a Comment