Анализа

Живееме во првиот вистински глобално-хегемонистички идеолошки систем во историјата на човештвото.

Крајната цел на секој тоталитарен систем е да воспостави целосна контрола врз општеството и врз секоја индивидуа со цел да се постигне идеолошка униформност и да се елиминира било какво отстапување од него.

Оваа цел, се разбира, никогаш не може да се постигне, но тоа е причината и целта на сите тоталитарни системи, без оглед на тоа какви форми имаат идеологиите што ги поддржуваат.
Можете да го облечете тоталитаризмот во нацистички униформи дизајнирани во Хуго Бос, во Мао кинески одела или маски за лице со медицински изглед, неговата основна желба останува иста: да го преправи светот во својот параноичен имиџ за да ја замени реалноста со сопствената „реалност“.
Ние сме моментално во средината на овој процес, поради што сè се чувствува толку лудо.
Глобалните капиталистички владејачки класи спроведуваат нова официјална идеологија, со други зборови, нова „реалност“.
Тоа е официјалната идеологија.
Тоа е повеќе од само збир на верувања. Секој може да има какви било верувања, но вашите лични убедувања не претставуваат „реалност“.
За да ги направите вашите верувања „реалност“, треба да имате моќ да ги наметнете на општеството.

 

Потребна ви е моќта на полицијата, војската, медиумите, научните „експерти“, академијата, културната индустрија, целата машина за производство на идеологија.
Нема ништо суптилно во овој процес. Отстранување од употреба на една „реалност“ и заменување со друга е брутална работа.

Општествата навикнуваат на нивната „реалност“.
Не ги предаваме доброволно или лесно. Нормално, она што е потребно за да нè натера да го сториме тоа е криза, војна, вонредна состојба или … знаете нели, смртоносна глобална пандемија.
За време на преминот од старата „реалност“ во новата „реалност“, општеството се распаѓа.
Старата „реалност“ се расклопува, а новата сè уште не го завзема своето место.
Се чувствува како лудило, и на некој начин, е така.
Едно време, општеството е поделено на две, бидејќи двете „реалности“ се борат против него за доминација.
„Реалноста“ е тоа што е (т.е. монолитен свет), ова е борба до смрт.
На крајот, само една „реалност“ може да надвладее.
Ова е клучен период за тоталитарното движење.

Потребно е да се негира старата „реалност“ за да се спроведе новата, и не може да го стори тоа со разум и факти, па затоа мора да го стори тоа со страв и груба сила.
Треба да го тероризира поголемиот дел од општеството во состојба на безумна масовна хистерија што може да се сврти против оние кои се спротивставуваат на новата „реалност“.
Не станува збор за убедување на луѓето да ја прифатат новата „реалност“.
Повеќе личи на тоа како да возите стадо добиток.
Ги плашите доволно за да ги придвижите, а потоа ги насочувате каде и да сакате.
Добитокот не знае и не разбира каде го носат.
Тие едноставно реагираат на физички стимул.
Фактите и разумот немаат никаква врска со тоа.

И ова е она што беше толку неверојатно фрустрирачко за оние од нас кои се спротивставуваат на ширењето на „Новата нормалност“, без оглед дали се разоткрива официјалниот наратив Ковид-19, или „Russiagate“ или „Бурата на американскиот капитол“ или кој било друг елемент на новата официјална идеологија.

И да, сето тоа е една идеологија, не „комунизам“, „фашизам“ или која било друга носталгија, туку идеологијата на системот што всушност владее со нас, наднационален глобален капитализам.
Живееме во првиот вистински глобално-хегемонистички идеолошки систем во историјата на човештвото.
Ние сме во последните 30 години.
Ако сте осетливи на терминот „глобален капитализам“, наречете го „глобализам“ или „придружен капитализам“ или „корпоратизам“ или кое било друго име што ви треба за да биде поприфатливо.
Но, како и да го наречете, тој стана ненадминлив глобално-хегемонистички идеолошки систем кога се распадна Советскиот сојуз во 90-тите години на минатиот век.
Да, има џебови на внатрешен отпор, но тој нема надворешни противници, така што неговото напредување кон поотворена тоталитарна структура е логична и целосно предвидлива операција.

Она што беше толку неверојатно фрустрирачко е тоа што многумина од нас работеа под илузија дека сме вклучени во рационален аргумент околу фактите (на пр., Фактите за „Русијагејт“, „Буквално-Хитлергејт“, 9/11, ООО на Садам Хусеин, Думата, „Востанието“ од 6 јануари, официјалниот наратив за Ковид и сл.)

Ова воопшто не се случува.
Фактите не им значат апсолутно ништо на приврзаниците на тоталитарните системи.
Можете да им ги покажете на “Новата нормалност” фактите што ви се допаѓаат.
Може да им покажете лажни фотографии од мртви по улиците од Кина во март 2020 година.
Може да им ги покажете и лажните проектирани стапки на смртност.
Може да објасните како функционираат лажните PCR тестови, како здравите луѓе се сметаат за медицински „случаи“.
Можете да им ги покажете сите студии за неефикасноста на маските.
Можете да ги објасните лажните бројки за „хоспитализација“ и „смрт“, и да им испратите статии за неискористените „итни болници“, неизвесните стапки на смртност прилагодени според возраста на населението, да ги наведете стапките на преживување кај луѓето под 70 години, опасностите и бесмисленоста на „вакцинирање“ на деца.
Ништо од ова нема да направи никаква разлика.
Сигурна сум дека идејата како „Нова нормалност“ ќе стане нашата нова „реалност“ во текот на следните неколку години.
Мојата поента, во моментов е … Ова не е аргумент!!!
Глобално-капиталистичките владејачки класи, владините лидери, корпоративните медиуми и маси на “Новата нормалност” што се инструментализираа, не дебатираат со нас.
Тие ги знаат фактите.
Тие знаат дека фактите се во спротивност со нивните наративи.
Не им е гајле.
Бидејќи не станува збор за факти.
Се работи за МОЌ.
Не велам дека фактите не се важни.
Се разбира, тие се важни.
Тие се важни за нас.

Бидејќи новата нормалност расклопува една „реалност“ и ја заменува со нова „реалност“.
Притисокот за да се усогласи со новата „реалност“ е веќе интензивен и ќе се влоши кога ќе се нормализираат вакцинациите, носењето јавни маски, периодични заклучувања и сл.
Оние што не се во согласност ќе бидат систематски демонизирани, социјално и / или професионално отстранети, раздвоени или на друг начин казнети.
Нашите мислења ќе бидат цензурирани.

Ќе бидеме „откажани“, деплатформирани, демонетизирани или инаку замолчени.
Нашите ставови ќе бидат етикетирани како „потенцијално штетни“.
Ќе бидеме обвинети за ширење „дезинформации“, дека сме „крајно десни екстремисти“, „расисти“, „антисемити“, „теоретичари на заговор“, „антиваксери“, „антиглобално-капиталистички насилни домашни терористи“….
Ова ќе се случи и во јавната и во личната сфера.
Не само владите, медиумите и корпорациите, туку и вашите колеги, пријатели и семејство ќе го сторат тоа.
Странци во продавниците и рестораните ќе го сторат тоа.
Повеќето од нив нема да го направат тоа свесно.
Ќе го сторат тоа затоа што вашата неусогласеност претставува егзистенцијална закана за нив – негација на нивната нова „реалност“ и потсетник на реалноста што ја предадоа за да останат „нормални“ лица и да ги избегнат погоре опишаните казни.
Ова не е ништо ново, се разбира.

Така се произведува „реалноста“, не само во тоталитарните системи, туку и во секој организиран социјален систем.

Оние што се на власт ги инструментализираат масите за да ја спроведат сообразноста со нивната официјална идеологија.
Тоталитаризмот е само неговата најекстремна и најопасна параноична и фанатична форма.
Значи…продолжете да ги објавувате и споделувате фактите, претпоставувајќи дека можете да поминете покрај цензурата.
И да знаете дека ние нема да ги разбудиме новите нормали со факти.
Ако можевме, ќе се случеше тоа веќе.
Ова не е цивилизирана дебата за фактите. Ова е борба.
Постапувајте соодветно.

ПЕРСЕФОНА

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!