Свет

Жителите на Мариупол раскажаа како украинската војска ги затворила луѓето во склад за бомби

Жителите на Мариупол раскажаа како украинската војска ги затворила луѓето во засолниште за бомби

Жителите на Мариупол во интервју за РТ изјавија дека украинската војска на крајот на февруари ги затворила луѓето во склад за бомби и не ги пуштала да излезат неколку дена, и покрај ветувањето.

„Овие се случуваше таму од 25 до 26 февруари. Рекоа дека сите одиме во складот за бомби. На телевизија објавија дека ќе земеме лекови, храна, малку вода и отидовме“, вели локална жителка.

Подоцна жителите откриле дека вратата од подрумот каде што престојувале била заклучена однадвор со катанец.

„Зошто бевме затворени? „Затоа што е опасно“, рече жената.

Според неа, украинската страна ветила дека ќе ги ослободи жителите кога „ќе престанат да пукаат“, но тие никогаш не го сториле тоа.

Таа, исто така, рече дека потоа двајца мажи кои биле во соседна куќа „ги срушиле решетките“.

„Ја скршија бравата. И тогаш барем излеговме на воздух. Заклучени како заложници“, рече жената.

Друг жител додаде дека останале без вода и храна. 

„Дали разбирате колку е страшно? Ние користевме само техничка вода“, рече таа.Претходно , рускиот истражен комитет објави дека заменик-командантот на компанијата за поддршка на спречување кризи на една од украинските воени единици е приведен во врска со убиство и сексуално насилство врз цивили во Мариупол.

Related posts

Leave a Comment