ПолитикаРегион

Забраната за влез на Косово на српските официјални лица е правно неважечка, вели рускиот дипломат

Портпаролот на руското Министерство за надворешни работи, исто така, ја осуди мерката во однос на нејзиниот мирен ефект

 

 

 

Русија смета дека косовската забрана за влез на српските официјални лица е правно неважечка, изјави портпаролката на Министерството за надворешни работи, Марија Захарова, во четвртокот.

“Ние се држиме до непроменетата позиција во врска со суверенитетот, територијалниот интегритет и мировниот договор за Србија, врз основа на Резолуцијата бр. 1244 на Советот за безбедност на Обединетите нации и ги разгледуваме сите обиди за теоретски или практично да се наметнат такви забрани како апсолутно бесмислени и празни во законска смисла и кои не нудат начин да се промовира мирно решавање на постојните проблеми “, рече Захарова.

Претходно властите на самопрогласената република Косово наложија забрана за влез на сите српски функционери. Според портпаролот на Министерството за надворешни работи на Косово, мерката била поттикнато од “хибридни закани” што доаѓаат од Србија.

Related posts

Leave a Comment