Мистерии

Застрашувачки експеримент за контрола на умот на ЦИА (потпроект 94) врз три Виетнамци

Во 1953 година, по наредба на директорот на ЦИА, Ален Далс , беше создадена програма со кодно име МК-УЛТРА , која спроведуваше експерименти за контрола на умот предводени од д-р Сидни Готлиб.

Настаните опишани подолу се главно теории на заговор, бидејќи сегашниот доказ за нивната реалност е или сомнителен или недокажан. Како и да е, има многу истражувачи кои веруваат дека се делумно или целосно точни.

Експериментите со ЛСД врз волонтери на Готлиб му се чинеле продуктивни, тој започнал да експериментира со лекови врз несовесни луѓе. Во некои од експериментите, тој беше придружуван од д-р Доналд Евен Камерон, кој, меѓу другото и помогна на Канцеларијата за специјални служби (ОСС) ефикасно да ги испрашува нацистичките воени заробеници за време на Втората светска војна.

За време на овие испрашувања, Камерон активно се интересирал за експериментите на нацистите, кои ги вршеле врз затворениците на концентрационите логори. Во 1947 година, ОСС стана ЦИА, Камерон веќе се сметаше за голем специјалист во областа на манипулирање со човековото однесување.

Застрашувачки експеримент за контрола на умот на ЦИА врз три виетнамски луѓе

Тој продолжи да го прави ова со тајните проекти на ЦИА, Сина Птица и Артишок, кои во 1953 година станаа огромен проект МК-УЛТРА.

Околу 1960 година, д-р Готлиб ја прошири својата програма за експериментирање, започнувајќи го подоцна кодното име Подпроект 94 . Првично, ова вклучуваше само експерименти со животни.

Во операцијата Воскресение, лабораториските мајмуни беа лоботомирани и ставени во целосна изолација. По некое време, експериментаторите започнале да испраќаат радиофреквенции до мозокот на мајмуните, но тие веднаш полуделе и умреле, мозокот им бил буквално спржен.

Беа извршени дополнителни експерименти со кучиња, мачки и мајмуни во кои беа вметнати минијатурни импланти на електрода во специфични региони на мозокот. Некои тестови беа дизајнирани само за да видат како и со каков ефект физичките дејства можат да се стимулираат или контролираат електронски во мозокот.

Во некои случаи, животните повеќе личеа на киборзи, со мозоци исполнети со жици и сензори, чии движења беа скоро целосно контролирани од луѓето.

Во април 1961 година, Готлиб ги оцени овие експерименти врз животни како успешни и одлучи дека е време да се експериментира со импланти со електроди во човечки мозоци.

Нема потврдени записи за да се открие колку такви брутални експерименти биле извршени врз несвесни луѓе, бидејќи во 1972 година Ричард Хелмс, тогаш директор на ЦИА, наредил уништување на записите за сите 150 одделни проекти МК-УЛТРА, сепак, информации за експерименти со тројца виетнамски затвореници излегоа во јавноста во јули 1968 година.

Група „бихејвиористи“ одлетаа во Сајгон и отидоа во болницата во Биен Хоа, каде беа затворени затворениците. Агентите на подпроектот 94 ја сместиле својата опрема во специјално избрана затворена просторија, а потоа неврохирургот и неврологот извршиле три операции сукцесивно, при што тие вметнале ситни електроди во мозокот на тројца виетнамски заробеници.

Откако им дадоа малку време на кутрите заробеници да се опорават од операциите, тие беа вооружени со ножеви, затворени во една ќелија и почнаа да користат директна електрична стимулација на мозокот.

Целта на експериментот за контрола на умот беше да се утврди дали на овој начин е можно да се поттикнат луѓето да се напаѓаат и убиваат едни со други. ЦИА долго време го бараше идеалниот „заспан“ убиец, вистинскиот „Манчу кандидат“, кој може да биде испратен да убива други луѓе манипулиран со неговиот мозок.

Сепак, тука нешто тргна наопаку. Без разлика дали станува збор за извонредна издржливост и силна волја на овие Виетнамци, грешки при вградување на електроди или нешто друго, сепак, сите тројца одбиваа да се напаѓаат цела недела „пржејќи“ ги своите мозоци.

Сфаќајќи дека експериментот не успеал, агентите на Подпроектот 94 едноставно наредиле да се погубат овие затвореници и нивните тела да бидат внимателно изгорени така што никој никогаш нема да ги најде нивните остатоци со електроди во черепите.Теоретичарите на заговор изјавуваат дека веројатно ваквите експерименти за контрола на умот продолжиле во ЦИА и никој не знае колку биле успешни.

Related posts

Leave a Comment