Свет

ЗАХАРОВА : На Полска и недостасува стратегиска визија, доколку ја смета Русија како главна закана

Портпаролката на руското Министерство за надворешни работи Марија Захарова Александар Шчербак / ТАСС

Полскиот претседател Анджеј Дуда на 12 мај ја потпиша новата стратегија за национална безбедност на земјата, во која Русија беше назначена како главна закана за Варшава

Полското раководство демонстрира отсуство на стратегиска визија бидејќи продолжува да ја гледа Русија како главна закана, напиша денес портпаролката на руското Министерство за надворешни работи Марија Захарова на својот Фејсбук профил.

Во овој поглед, дипломатот го привлече вниманието на лауреатот на Нобеловата награда за мир, поранешниот полски претседател Лех Валеса, во интервју за ТАСС, за новата стратегија за национална безбедност на Полска, во која Русија беше прогласена за главна закана.

„Тие не размислуваат однапред. Тие немаат идеи. Тие бараат да изградат нешто на старите темели“, Захарова ја цитираше изјавата на Валенса.

„Апсолутно точно! Употребата на старите модели од Студената војна сведочи за отсуството на стратегиска визија“, истакна рускиот дипломат.

Полскиот претседател Анджеј Дуда на 12 мај ја потпиша новата стратегија за национална безбедност на земјата, во која Русија беше назначена како главна закана за Варшава.

Related posts

Leave a Comment