Свет

Захарова: Сè поочигледно е дека, негирајќи го својот отворен влез во конфликтот, северноатлантскиот блок всушност долго време се бори на страната и со рацете на Украина – против Русија.

Коментар на официјалната претставничка на Министерството за надворешни работи на Русија Марија Захарова за резултатите од состанокот на Советот на НАТО на ниво на министерите за надворешни работи.

На 6-7 април во Брисел се одржа состанок на Советот на НАТО на ниво на министри за надворешни работи. Во фокусот, очекувано, беше конфронтацијата со Русија, во која Украина игра клучна улога.

Со гордост беше констатирано дека НАТО ги обучува украинските безбедносни сили во последните осум години, пумпајќи ја оваа земја со различни видови оружје. Всушност, сè беше направено за да се поттикне Украина да го реши проблемот на југоистокот со оружје.

Со продолжување на обезбедувањето на Украина со дополнително оружје, алијансата води кон продолжување на конфликтот. Ја поддржува убеденоста на режимот во Киев во неказнивост за воените злосторства и суровоста кон цивилите не само во Донбас, туку и низ цела Украина.

Сè поочигледно е дека, негирајќи го својот отворен влез во конфликтот, северноатлантскиот блок всушност долго време се бори на страната и со рацете на Украина – против Русија.

Related posts

Leave a Comment