Свет

ЗБОРОВИ НА ПРОФЕСОРОТ МЕРШАЈМЕР ОД 2015: Украина ќе исчезне заради нивната тврда политика и убедувањето од Запад, си ја уништуваат државата! (ВИДЕО)

ЗБОРОВИ НА ПРОФЕСОРКАТА МЕРШАЈМЕР ОД 2015 Украина ќе исчезнат!  Заради нивната тврда политика и убедување од Запад, си ја уништуваат државата!  ВИДЕО

Шефот на Европската комисија Урсула фон дер Лајен го поздрави усвојувањето на регулативата од страна на Советот за намалување на побарувачката на гас и припремите за зимата во вторникот. Нејзината изјава беше поттик за еден коментар на нејзината објава на твитер инспириран од есеите на аналитичарот професор Џон Џ. Мершајмер од 2015 година.

„Тоа е одлучувачки чекор да се соочиме со заканата од целосен прекин на снабдувањето со гас. Благодарение на денешната одлука, Европа сега е подготвена да се справи со својата енергетска безбедност, како Унија“, напиша шефицата на Европската комисија.

После тоа, на нејзиниот коментар, Вим Громан, кој се занимава со економските кризи, го постави говорот на професорот Џон Џеј Мершајмер од 2015та година кој тогаш рече  дека ,, Западот ја води Украина по патека која на крајот ќе резултира со нејзино уништување“.

– Политиката не го послуша неговиот глас на мудроста, изјави Громен.

Инаку, Мершајмер е професор по политички науки на Р. Вендел Харисон и ко-директор на Програмата за меѓународна безбедносна политика на Универзитетот во Чикаго, која се занимава со причините за актуелната украинска криза и најдобриот начин за нејзино завршување. , и нејзините последици за сите главни актери.

Неговата клучна претпоставка е дека за да се дојде до оптимален план за ставање крај на кризата, потребно е да се знае што ја предизвикало кризата. Што се однесува до најважното прашање на причинско-последична врска, клучното прашање е дали Русија или Западот сноси примарна одговорност за оваа војна.

Така дојдовме до неговиот познат говор.

Во говорот од 2015 година ретвитен за Украина, Мершајмер го рече следново:

Она што се случува овде е дека Западот ја води Украина на вистинскиот пат, а крајниот резултат е дека Украина ќе биде уништена, и верувам дека политиката што ја застапувам ја неутрализира Украина и економски ја гради и извлекува.

Конкуренцијата меѓу Русија од една страна и НАТО од друга страна е најдоброто нешто што може да им се случи на Украинците. Она што го правеа е да ги охрабруваат Украинците да си играат со Русите. Охрабрување на Украинците да мислат дека на крајот ќе станат дел од Западот затоа што на крајот ќе го победиме Путин и на крајот ќе сфатиме дека времето е на нивна страна. И, се разбира, Украинците си играат со тоа, а Украинците речиси целосно не се подготвени да направат компромис со Русите и наместо тоа сакаат да водат тврдоглава политика. Како што сум ги жалел и претходно, ако го направат ова, крајниот резултат е дека нивната земја ќе биде уништена. И она што тие го правеа всушност го поттикна тој исход.

Мислам дека би имало повеќе смисла да се биде неутрален… да се работи на создавање неутрална Украина. Би било во наш (американски) интерес да ја закопаме оваа криза што е можно поскоро. Тоа секако би било во интерес на Русија да го стори тоа и што е најважно, во интерес на Украина би било да стави крај на кризата, рече Мершајмер.

Related posts

Leave a Comment