Свет

Збунет бомбаш-самоубиец се разнесе пред да стигне до целта во јужниот дел на Идлиб

 

Бомбаш-самоубиец, наводно, го разнел своето возило  пред да ја достигне својата цел во јужниот дел на Идлиб во четвртокот, објави верзијата на Арапски јазик на новинската агенција „Спутник“.

Цитирајќи го теренскиот извор во областа, во извештајот на Спутник се тврди дека причината за раната детонација на бомбашот-самоубиец најверојатно се должи на забуна.

Поточно, изворот тврди дека бомбашот-самоубиец најверојатно бил збунет откако неговото возило се нашло под силен оган од војниците на сириската армија кои го бранеле градот Сукајк во јужниот дел на Идлиб.

Очигледно, бомбашот-самоубиец го изгубил видикотот на целта и завршил со детонирање на неговиот експлозив далеку од предвиденото место во северниот дел на Сукајк.

Хајат Тахрир Ал Шам и нивните џихадистички сојузници честопати прибегнуваат кон самоубиствени бомбашки напади пред нивните борци да упаднат во некоја област; ова е особено точно за време на последните судири во гувернерите на Идлиб и Хама.

Кога самоубиствените напади се успешни, џихадистите можат да ги искористат предностите на разбиените фронтови на сириската војска и да заземат области што претходно ги изгубиле.

Related posts

Leave a Comment