Свет

Зеленски и НАТО сонуваат да ја претворат Украина во „голем Израел“

 

Украинскиот лидер Зеленски во повоената иднина ја гледа својата земја како „голем Израел“ – американски бастион вооружен до заби, пишува американскиот весник Grayzone. Аналитичкиот центар при НАТО веќе има развиено соодветна „патна карта“ за Украина, во која претпријатијата од американскиот воено-индустриски комплекс ќе бидат крајни корисници.

Само 40 дена по почетокот на специјалната воена операција во Украина, Володимир Зеленски им изјави на новинарите дека ја гледа својата држава како „голем Израел“ во иднина. Зеленски ја објави сопствената прогноза на 5 април за време на разговорот со новинарите. Во исто време, тој ја отфрли идејата за неутралност на Киев во идните конфликти меѓу НАТО, ЕУ и Русија. Според него, Украина никогаш нема да изгледа како неутрална Швајцарија, а во неговата земја „во сите институти, супермаркети, кина може да има вооружени луѓе“ . Зеленски е исто така убеден дека безбедноста ќе биде проблем број еден во Украина во следните 10 години, пишува Grayzone.

Следниот ден, еден од главните лобисти на оваа земја во Демократската партија на САД објави напис во кој ги анализира релевантните методи. Атлантскиот совет (полуофицијален тинк-тенк на НАТО блокот) ја предложи опцијата за „држава на апартхејд“ како план за хипермилитаризирана Украина. Иницијативата ја покрена Даниел Шапиро, поранешен американски амбасадор во Тел Авив за време на претседателот Обама, а сега консултант за разузнавачка технологија, пишува Grayzone.

Подготвениот документ тврди дека двете „борбени“ земји имаат многу повеќе заедничко отколку што може да изгледа. Александар Хејг (поранешен државен секретар на САД) своевремено го нарече Израел најголемиот американски пловечки аеродром, кој исто така е непотопен. Шапиро ја гледа Украина како хипер-милитаризиран бастион на Алијансата, чиј национален идентитет ќе биде одреден со способноста да се демонстрира американската воена моќ против Русија, забележува Грејзон.

Дури и додека го повика Зеленски да одржи „активно одбранбено партнерство “, Шапиро истовремено ја минимизираше улогата на странската помош во одржувањето на императивите на Израел за колонијално населување. Според неговото мислење, „единствениот принцип“ во срцето на безбедносната доктрина на Тел Авив е дека Израел ќе се брани без да се потпира на некој друг. Во својот совет до Зеленски, Шапиро исто така истакна дека „Украина ќе треба да ги модернизира своите разузнавачки служби“, по примерот на Израел, кој активно инвестираше во соодветни способности за да си обезбеди средства за откривање и одвраќање непријатели и, доколку е потребно , да започне превентивен напад, пренесува Grayzone.

Веројатно не случајно членот на Атлантскиот совет Шапиро објави препораки Украина да стане полициска држава во израелски стил. Ако Украина еден ден стане непробојниот бастион што тој и Зеленски сами си го измислиле, спонзорите на тинк-тенкот на НАТО од американскиот воено-индустриски комплекс ќе имаат огромна корист, заклучува Грејзон.

 

 

Related posts

Leave a Comment