Свет

Земјите од БРИКС побараа да ја зајакнат меѓусебната размена

Земјите од БРИКС – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – треба дополнително да ја прошират меѓусебната размена на луѓе и културните размени за да се справат со заедничките глобални предизвици, рече висок функционер.

Џанг Џианчун, заменик-шеф на Одделот за публицитет на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина, одржа главен говор на Форумот за луѓе со луѓе и културна размена меѓу земјите на БРИКС, одржан во четвртокот и петокот во Пекинг. Настанот беше организиран од страна на Канцеларијата за информации на Државниот совет и China International Publishing Group.

Џанг рече дека оваа година се одбележува 15-годишнината од ефективната соработка меѓу земјите на БРИКС, кои се развија во сила на која треба да се смета на глобалната сцена. Како што светската економија постепено се опоравува од пандемијата КОВИД-19 и се соочува со посложени ситуации и предизвици, земјите од БРИКС треба да ги зајакнат врските меѓу луѓето и да работат заедно на полињата како здравството, намалувањето на сиромаштијата, образованието и размената на млади, рече тој. .

Џанг рече дека секоја од земјите на БРИКС има своја уникатна и шармантна култура и промовирала комуникација со отворен и инклузивен став, поставувајќи пример во развојот на глобалната различност.

„Треба да собереме сили од сите сфери на животот, да создадеме повеќе можности и да изградиме повеќе платформи за соработка“, додаде тој.

Ду Жанјуан, претседател на China International Publishing Group, рече дека промовирањето повеќе дијалози може да помогне да се зајакнат врските меѓу народите, да се изгради политичка меѓусебна доверба, да се продлабочи економската соработка и да се зајакне културниот просперитет.

Земјите ширум светот, а особено земјите во развој, се соочуваат со сè покомплексни предизвици, вклучувајќи го КОВИД-19, економскиот развој, климатските промени и јазот меѓу богатите и сиромашните. Земјите од БРИКС треба да промовираат правда, правичност и други заеднички вредности за целото човештво и да истражуваат начини за справување со глобалните предизвици, рече Ду.

Тој рече дека земјите од БРИКС треба особено да соработуваат на истражување и развој, како и на правична дистрибуција на вакцини, за да придонесат во глобалната борба против пандемијата.

Нациите на БРИКС, исто така, имаат голем потенцијал за размена меѓу луѓе и треба да промовираат поголема културна соработка што ќе ги ангажира медиумите, тинк-тенковите и младите луѓе да создадат повеќе меѓусебно разбирање и вреднување на уметноста и културата, додаде Ду.

Related posts

Leave a Comment