Колумни

ЗОРАН КУРЉАН : ЏУБОКС НОВИНАРИ-(РЕАКЦИЈА НА ИЗЈАВАТА, ,, НИКОЈ НЕ ЈА ЉУБИ МАКЕДОНИЈА КАКО ШТО ЈА ЉУБАТ АМЕРИКАНЦИТЕ”)

Pin on Old Jukeboxes, Pinball Machines & Neon

Журналистите , алиас новинарите, го заработуваат своjот леб насушен , пренесуваjќи информации – составени од обjективните случувања за настаните или личностите за кои информираат.

Таков е кодексот , така ги учат во еснафските школи . Благодарение на добиените ,, слики,, од местото на случување: гледачите , слушателите,  читателите , формираат мислење за актуелните ,новости , .

Особено талентираните новинари jа ,масонираат,( градат ) наjвисоката каста во нивната бранша- аналитичари.

Во таа ,каста , се твори алхемиjата . Аналитичарите ,од новинари – пренесувачи на информации се видоизменуваат во пророци и jасновидци, ги толкуваат мислите и деаниjата на политичарите , манипулираат со разумот на  инфо. консументите.

Притоа , воопшто не е важно во коjа насока е фокусирано  нивното зомбирање, коj плаќа повеќе – за негови интереси  зомбираат.

Кога професионализмот зависи од количеството пари во единица време, таа професиjа има прозаично име – проституциjа. За разлика од, архетипот на проститутка – жиголо, новинарските анал-итичари немораат да бидат млади ниту сексуални. Есенциjата им се состои во талентот и продажниот карактер.

Примери за вакви меркантилни маjстори на пишаното слово има толку – колку што има клиенти , кои со полуосвисната долна вилица ,го голтаат секоj збор како што кленовите ги проголтуваат пролетните ларви.

Како симбол на следниот  еволутивен развој на журналистиката  може да  послужи и класичниот репродуктор на звук – џубокс. Некои од нив содржат повеќе сингл плочи , а оние етаблираните – една лонг-плеj поливинилска, изабена од времето плоча. Во последниот модел  ,монети или златници, става само еден клиент , зошто лоjалноста и ефикасноста  на џубоксот е веќе проверена од времето.

Зошто постоjаниот муштериjа не го менува, архаичниот репродуктор на монотон звук со современ дигитален гаџет, е прашање на традиционалниот негов вкус.

Вчера ,, послушав,, репродукциjа  на подизгребана  лонг-плеj плоча со наслов : ,, Никоj не jа љуби Македониjа како што jа љубат Американците ,,. Во таа ,,класична ,, композициjа , сочинета од неколку кубни метри дрва и камења ( очигледно останати после дивите  новоградби во скопската рурална област ) фрлени на главата од Русиjа, стариот џубокс, отпеа рефрени нарачани во Шампитата –  коjа е бедна реплика на Таџ Махал. Во Таџ Махал се покои митот за вечната љубов и непребол , а Шампитата е пуста ,како што е пуста душата на лицемерите.

Според неговата ,тралалаjка, сите проблеми и беди во Македонија се не-дело на Русиjа , во сите форми на неjзината државност.

А изостави да вникне во хронологиjата на историските збиднувања , од времето кога при поетапното ослободување на балканските народи од османлиското полумилениумско ропство. Во сите тогаш настанати држави , Романови ( германска династиjа ) во договор со нивните европски братучеди, инсталирале кралски лози , кои управувааа  и сеуште управуваат со нив. Решение на Македонците било : Републикански облик на уредување за нашата родина. Тоа автохтоно решение ја оставило Макдониjа на ветрометината  и постепно бесзаштитноста довела до распарчување на териториjата од Македониjа во 1913 година , зошто во политиката нема место за емоции, интересите ги програмираат историските контури. Такви се причинско-последичните односи во таа временска отсечка од нашата историjа.

Исто така, во текстот од песната , џубоксот не ,,пее,, за писмото напишано од Александар Протогеров и Тодор Александров -дваjца од троjцата членови на ЦК на ВМРО  до американскиот претседател Вудро Вилсон , во кое македонското население го нарекуваат ,македонски Бугари , и бараат приклучување на Македониjа кон Бугариjа. Михаjло Пупин , паралелно го застапувал ставот за автономна Македониjа пред американсиот претседател. Но, зошто да се навраќаме момнтите од неприjатното минатото ,кога за едниот од нив се трошат народни МАКЕДОНСКИ пари за монументи и новокомпонирани песни.

А и ,,никоj ,,не знае дека во задниот џеб од , фирмените , фармерки ( во кои ја потпалуваа скарата за  празничното ,, барбикjу ,,во јазбината на длабоката држава на скопското Кале, искажуваjќи недоветна радост од присуството во друштво на рептилоидот Беjли. Впрочем , и актуелната амбасадорка го носи истото презиме ) голем броj од партиските  шефови , шефчина , вашингтонски  питомци и бриселски вафли , гордо го носат бугарскиот паспорт , за секоj случаj. Првиот претседател на партиjата коjа го ,подмачкува , стариот џубокс , неталентираниот поет со бандитски склад на личниот разум, е делариран Бугарин и просечно богат бизнисмен, а членовите на претседателството-бугарофили.

При идентитетскиот и културолошки геноцид извршен врз Нас , Македонците , во убедувачка мисиjа за авто- евтанвзиjа , не долета ниту еден преставник на Руската Федерациjа, додека шефовите на антимакедонците од СДС , терористите од ДУИ , колаборационерите  од ДПММЕ, со насмеани лица на глобалисти- кабалисти ,како и гордиот двоен агент – сопственик на скап прибори за пишување и шеф на крволоците од НАТО , цинично продефилираа низ ,столицата , и институциите  на Република Македониjа.

РФ беше спремна со правен тим да асистира во СБ на ОН при неуставната и налегална промена на генетското и генеричко име на Република Македониjа- со Македонци како активна состоjка во него , меѓутоа преплашениот тогашен претседател  исто како и  памучниот боксер  со привремена адреса во Будим или Пешта , само безвучно jа отвараше устата.

А , ако неговата песна не е нарачана од Шампитата , тогаш џубоксот има краток споj во неговиот опретивен систем, чунким во 1999 година фрлаше Молотови коктели на старата американска  амбасада, а сега тубадурски jа воспева љубовта на Америка наменета кон Македониjа. Или , ги подржува терористите , кои стрелаа врз припадниците на вооружените сили на Република Македониjа , поддржани од педофилот Клинтон и предаторката Олбраjт. И тоа , само две години откако jа бомбардираа неговата историска татковина – Србиjа.

Кога би зборувал за човек , а не за електричен апарат , тогаш – блага поделеност на личноста – би рекол.

Песната на истрошениот џубокс , има цел да го убеди утрешниот македонски гласач  во идолопоклонство кон длабоката држава и се обидува да го задржи Македонецот во старата матрица на исклучителност. Америка или Русиjа. Иако , и самиот знае : во ерата коjа во стихиjа на  источен таjфун го разнесува глобализмот : ерата на суверени држави и народи , Република Македониjа, има природно право да соработува со сите држави : големи и мали , кои го почитуваат принципот на еднаквост , рамноправност и билатрално договарање засновано врз заеднички интереси, при што учесниците во тие договори се водени од националните интереси. Измина времето на климоглавците  ,,пеачи ,, и ,,стриптизети,, на македонската политичка естрада.

Останаа само уште неколку зрнца песок во нивната замаглена  клепсидра.

Дотолку повеќе : еден од ко-авторите  на суверенистичкиот систем е и претседателот на САД – господин Доналд Трамп.

Доаѓа крајот на црно-белиот Свет, програмиран во вашингтонското мочуриште, а со него и краjот на крипто- џубоксите.

Зоран Курљан

Related posts

Leave a Comment