Европа

„ИДЕОЛОГИЈАТА НЕМА ДА ГИ ЗАгрее ГРАЃАНИТЕ НА ЕУ“ Сијарто предвидува колапс на светскиот поредок

Политиката на Западна Европа за отфрлање на руските извори на енергија, дури и во отсуство на соодветни алтернативи, може да доведе до колапс на системот кога јавноста ќе остане без греење оваа зима, предупреди унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто.

– За разлика од нафтата и гасот, идеолошките верувања нема да ги загреат Европејците во зима. Сите тие изјави од Западна Европа за прашањето за снабдување со енергија едноставно воопшто не функционираат со наближувањето на зимата – објасни Сијарто на состанокот на дипломатите од неговата земја.

Министерот за надворешни работи истакна дека иако „идеолошките, политичките, комуникациските изјави со ефикасна поддршка на меѓународните медиуми можат лесно да ги надујат балоните што ги покриваат очите на луѓето“ , сета идеологија во светот нема да ги загрее  граѓаните на ЕУ кога ќе наближи зимата.

Нагласувајќи дека Унгарија сè уште не западнала во оваа замка, тој предупреди дека притисокот од другите влади на ЕУ само ќе се влоши, бидејќи сегашниот светски поредок  „се приближува до масовен колапс, речиси со брзина на астероид“ .

Руските извори се составен дел на европската енергетска безбедност, вели Сијарто и оценува дека без нив социјалното незадоволство може да доведе до колапс на системот.

Не само што Унгарија нема да преговара за руските енергетски санкции, туку и другите нации тивко ќе ја поддржат по ова прашање – дури и ако тоа не го сторат јавно, им рече Сијарто на амбасадорите.

Related posts

Leave a Comment