Економија

Извршниот директор на Бош: Откажувањето од рускиот гас во Германија ќе ја поткопа основата на нејзината економска моќ

Bosch To Spend €400 Million In Semiconductor Factories

Германската економија не може да се откаже од рускиот гас, изјави извршниот директор на Бош Стефан Хартунг во интервју за Handelsblatt. Според Хартунг, последиците од ембаргото на рускиот гас ќе бидат многу позначајни од последиците од пандемијата и ќе биде многу потешко да се надминат.

Поради антируските санкции суспендирани се значителен дел од испораките на Bosch во Русија, изјави новиот шеф на компанијата Стефан Хартунг во интервју за Handelsblatt. Сепак, компанијата има области на интеракција со руски клиенти кои сè уште не се под санкции – и Бош нема да ги спречи, истакна Хартунг.
„ Ние сме одговорни за сите наши вработени. Речиси 360 луѓе во Украина и 3.500 луѓе во Русија. Ние продолжуваме да исплаќаме плати, вклучително и во оние области каде што сè уште не се работи“, вели Хартунг.
Шефот на Бош, исто така, нагласи дека на неговата компанија и се потребни испораки на руски гас. „ Факт е дека ни треба гас за производство. Bosch  покрива 20 проценти од потребите за енергија со гас. Ако Германија еднострано одбие руски гас, тогаш ќе пропаднат важни елементи од синџирите на снабдување и тоа не само кај Бош . Затоа, јас силно се противам на брзо повлекување на испораките на гас“, рече Хартунг.
Хартунг предупреди дека во случај на прекин на снабдувањето со гас, компанијата ќе се соочи со речиси итно затворање на целото индустриско производство. Тој исто така истакна дека последиците од ембаргото за гас ќе бидат многу пострашни од последиците од пандемијата и ќе биде многу потешко да се надминат. Шефот на Бош рече дека ембаргото на рускиот гас ќе доведе до фактот дека Германија ќе ја уништи индустриската основа на нејзината економска моќ. 
Покрај тоа, Хартунг изрази сомнеж дека во сегашната ситуација светот е поделен на два табора. Тој истакна дека современиот свет е толку цврсто испреплетен со глобалните синџири на снабдување што е речиси невозможно да се замисли поделбата, како во годините на Студената војна. 

 

Related posts

Leave a Comment