Свет

Извршниот директор на JPMorgan Chase предупредува на голем пад на американската берза

Џејми Дајмон покренува сомнеж за способноста на ФЕД да ја контролира економијата што се движи без да доведе до рецесија

Американската берза ќе се намали за уште 30% поради тешката рецесија што се наѕира, според шефот на банкарскиот гигант од Волстрит JPMorgan Chase, Џејми Дајмон, цитиран од Bloomberg.

Дајмон очекува Банката на федерални резерви да ја подигне основната каматна стапка повисока од нивото од 4 до 4,5% што го предвидоа досега многу аналитичари, поради постојаната инфлација што произлегува од трајните ефекти на пандемијата и зголемените цени на енергијата.

„Не знам дали би можело да биде меко слетување – не мислам така, но може“, рече Дајмон на конференцијата во Вашингтон во четвртокот, според агенцијата.

„Во тешка рецесија, може да очекувате дека пазарот ќе се намали за уште 20% до 30%,“ додаде тој.

Базичната инфлација, со исклучок на храната и енергијата, забележа пораст од 6,6% на годишна основа во септември, што претставува највисока во последните четири децении, покажаа податоците објавени во четвртокот. Индексот на потрошувачките цени, клучниот барометар на инфлацијата, скокна за 8,2% во септември во однос на претходната година.

Федералните резерви на САД ја зголемија својата клучна краткорочна стапка за три процентни поени од март, што е најбрзо темпо на зголемувања од почетокот на 1980-тите. Зголемувањата се насочени кон заладување на инфлацијата преку забавување на економијата, бидејќи растат трошоците за позајмување за хипотеки, авто-заеми и деловни заеми.

ФЕД е на пат да ги зголеми каматните стапки за 0,75 процентен поен на следниот состанок што е закажан за 1 ноември.

Претходно оваа недела, Димон рече дека очекува рецесија во САД и во светот до средината на следната година, наведувајќи ги таквите двигатели како што се зголемувањето на каматните стапки, постојаната инфлација и траен воен конфликт меѓу Русија и Украина.

Related posts

Leave a Comment