Свет

Израелските власти приклиле податоци за штетните долгорочни последици од вакцината Фајзер (ВИДЕО)

(Мелинда Наги/Шаттерсток)

Протечената видео снимка открива дека истражувачите во јуни споделиле податоци со израелското Министерство за здравство кои покажуваат сериозни и долгорочни несакани ефекти поврзани со вакцината COVID-19 на Pfizer, но израелските здравствени власти во извештајот во август ѝ кажале на јавноста дека сериозните несакани ефекти се „ретки “ и краткорочни.

Оваа статија првично беше објавена од Веб -страницата за вести и прегледи на The Defender – Детска здравствена одбрана

Протечената  видео снимка  открива дека истражувачите во јуни споделиле податоци со израелското Министерство за здравство кои покажуваат сериозни и долгорочни несакани ефекти поврзани со  вакцината COVID-19 на Pfizer  .

Сепак, МЗ не ги откри наодите на истражувачите на  експертската комисија која се состана подоцна истиот месец  за да одлучи да ја препорача вакцината за деца под 5-годишна возраст или со водачите на израелската програма за зајакнување на вакцината COVID-  19 .

Дополнително, МЗ на 2 август издаде  извештај  – за несаканите настани по вакцината против Pfizer COVID-19 од 9 декември 2021 година до 31 мај 2022 година – што беше во спротивност со податоците презентирани за време на состанокот на почетокот на јуни.

„Всушност, извештајот целосно противречи на она што беше кажано во оваа дискусија“, рече  Рецеф Леви , д-р, професор на Технолошкиот институт во Масачусетс и член на  израелскиот јавен совет за итни случаи за кризата „Ковид19 “, изјави за  GB News  во Интервју на 21 август.

Јафа Шир-Раз , д-р, истражувач на стратегија за односи со јавност за здравствена комуникација и фармацевтски компании на Универзитетот Рајхман во Херцлија, Израел, го преведе јунскиот состанок од хебрејски на англиски.

Преводот на англиски покажува дека истражувачкиот тим  ги предупредил службениците на МЗ  дека треба внимателно да размислат како да ги претстават наодите на истражувачите на јавноста бидејќи тие претставуваат потенцијален правен ризик, бидејќи наодите се во спротивност со тврдењата на МЗ дека сериозните несакани ефекти се ретки и краткорочни.

Шир-Раз на 1 септември објави на Твитер извадок од снимениот состанок на кој истражувачкиот тим ги предупреди постарите лица од Министерството за здравство дека ќе мора да размислат за правните последици од наодите на тимот.

 

Според видео снимката, истражувачите ги  информирале претставниците на Министерството за здравство  за многуте извештаи за сериозни и долгорочни несакани ефекти од вакцината Pfizer , вклучувајќи ги и несаканите ефекти што Pfizer не ги навел во информативниот лист за пациентот, како што се несакани ефекти од дигестивниот систем – особено абдоминалните болка кај деца – и болки во грбот.

Дополнително, Леви изјави за GB News:

„На слободниот текст на делот од формуларот, каде што на пациентите им беше дозволено да пријават што сакаат, тие [истражувачите] набљудуваа и добија многу, многу извештаи за невролошки несакани ефекти – некои во моментов не се наведени од Pfizer како несакани ефекти на вакцината .“

Истражувачите, исто така, забележаа многу случаи на она што Леви го нарече „феномен на повторно предизвикување“ – или повторување или влошување на несакан ефект по повторени дози на вакцината – за кои истражувачите велат дека најверојатно постои причинско-последична врска помеѓу вакцината и многу несакани ефекти.

„Истражувачкиот тим постојано нагласуваше за време на дискусијата“, рече Шир-Раз во нејзиниот  превод и резиме на англиски јазик , „дека нивните наоди укажуваат дека – спротивно на она што ни беше кажано досега – во многу случаи, сериозните несакани настани се долгорочни. , тоа траеше неколку недели, месеци, една година, па дури и повеќе, а во некои случаи – во тек, така што несаканиот ефект сè уште траеше кога студијата заврши“.

Несаканите ефекти вклучуваат менструални неправилности и разни невролошки несакани ефекти, мускулно-скелетни повреди, проблеми со гастроинтестиналниот тракт и несакани настани на бубрезите и уринарниот систем, рече Шир-Раз.

Според прегледот на Леви на снимката од состанокот, истражувачите изразиле чувство на „загриженост“ и почувствувале дека нивната „совест“ ги мачи од реалноста на нивните наоди.

Истражувачите им кажаа на претставниците на МЗ дека нивните наоди се во спротивност со претходната порака на МЗ дека вакцината е безбедна и дека несаканите ефекти се ретки и краткотрајни.

Во 50% од извештаите во кои времетраењето било одредено од поединецот, велат истражувачите, времетраењето било над шест месеци,  според англиските преводи на видеото .

Покрај тоа, во 65% од невролошките случаи кои споменале времетраење, поединците пријавиле дека нивните симптоми се во тек, рече Леви.

„Сега излезе дека реалноста не е она што го промовираше наративот“, рече Леви. „Несаканите ефекти се долгорочни и сериозни.

Истражувачкиот тим им кажа на претставниците на МЗ:

„Морате многу внимателно да размислите за тоа како ќе го пренесете ова на јавноста затоа што може да се отворите за правни тужби и прашања за одговорност бидејќи она што го промовиравте, всушност, не е реалноста во она што го гледаме во извештаите“.

И покрај важноста на оваа дискусија,  д-р Шерон Алрој-Преис , раководител на јавните здравствени услуги во МЗ – и лицето кое го потпиша договорот со Pfizer – не присуствуваше на состанокот. Истражувачите  постојано бараа од  официјалните лица на МЗ да се уверат дека д-р Алрој-Преис ги видел нивните наоди

МЗ го нарача тимот на истражувачи од Медицинскиот центар Шамир со искуство во фармаковигиланца да ги анализира податоците од системот за известување за негативните ефекти започнат во декември 2021 година.

Иако Израел ја започна својата кампања за вакцинација против Ковид-19 во 2020 година, тој немаше систем за известување за негативни ефекти до крајот на 2021 година.

Стив Кирш, извршен директор на Фондацијата за истражување на безбедноста на вакцините, ја коментираше веста во  пост .

„Треба да се спроведе истрага што побрзо за тоа што се случи, но шефот на Министерството за здравство,  Ницан Хоровиц , не бара таква“, рече тој.

„Принципот на претпазливост на медицината сега бара итно запирање на програмата за вакцинација против Ковид“, рече Кирш.

Кирш, исто така, го коментираше недостатокот на медиумско покривање на наодите на израелските истражувачи:

„Др. Шерон Алрој-Преис, шеф на јавните служби во Министерството за здравство и врвен советник за КОВИД на израелската влада, не даде никаква јавна изјава.

„Водачите на нашите „доверливи институции“ ширум светот не кажаа апсолутно ништо по објавувањето на вестите на 20 август 2022 година.

„Ова сугерира дека постои широко распространета корупција во медицинската заедница, владините агенции, меѓу службениците во јавното здравство, мејнстрим медиумите и компаниите за социјални медиуми ширум светот: тие нема да признаат ниту еден настан што се коси со мејнстрим наративот.

„Ова е ниво на корупција што е без преседан. Злосторствата овде се јасни.

„Сите треба да се изјаснат и да повикаат на целосна истрага и целосно да ги проценат безбедносните податоци собрани од владата на Израел“.

Оваа статија првично беше објавена од Веб-страницата на The Defender – Детска здравствена одбрана за вести и прегледи под лиценца Creative Commons CC

Related posts

Leave a Comment