Свет

Израел се подготвува за воена ескалација со Иран

 

 

Израел прави воени подготовки за можна конфронтација со Иран, изјави во вторникот израелскиот министер за надворешни работи, Изаират Кац .

За време на конференцијата во Герцлија 2019 година, Кац изјави дека Иран може да се повлече од “сивата зона” на задржаната конфронтација и да се вклучи во сеопфатна војна со Израел, Арапските земји во Заливот и САД.

“Треба да се земе во предвид дека погрешните пресметки од страна на (иранскиот) режим … можат да доведат до промена од” сива зона “до” црвена зона “- тоа е воен пожар”, рече Кац.

“Мораме да бидеме подготвени за ова, и на тој начин Државата Израел продолжува да се посветува на градењето на својата воена моќ за настанот дека ќе мора да одговори на ескалационите сценарија”.

По коментарите на Кац, иранскиот пратеник рече дека Израел ќе биде “уништен за 30 минути”  ако Иран биде нападнат.

Кац подоцна изјави на израелското армиско радио дека “Иран нема шанси во оваа војна”, додавајќи дека “затоа постои можност таму, преку тешки економски притисоци и сеопфатни санкции, да се спречи војната, да се постигнат целите без војна”.

Related posts

Leave a Comment