Свет

Илон Маск: Луѓето треба да бидат чипирани за подобра иднина

Шефот на SpaceX и Tesla, Илон Маск, во напис за кинескиот магазин China Cyberspace, напиша статија во која зборува за можностите на неговиот стартап Neuralink и дека чипирањето може да им помогне на луѓето да постигнат подобра иднина.

Преводот на статијата на Маск беше објавен од дописникот на Ксинхуа Јанг Лиу на неговиот блог Substack.

„Neuralink е фокусиран на развој на технологии за спојување на компјутерот и човечкиот мозок, развивајќи мозочни чипови со големина на монети слични на уредите за носење, како што се паметните телефони“, пишува Маск.

Чиповите ќе ја снимаат и стимулираат мозочната активност користејќи импланти во церебралниот кортекс. Овој чип ќе помогне во обновувањето на моторната активност кај луѓето со повреди на ‘рбетот и нарушувања на нервниот систем и ќе им овозможи на парализираните пациенти да го поврзат мозокот и компјутерот или паметниот телефон.

Милијардерот заклучил дека технологиите на неговите компании ќе им помогнат на луѓето да постигнат подобра иднина.

Неколку дена претходно, Маск продаде акции на Tesla во вредност од 7 милијарди долари .

Related posts

Leave a Comment