Свет

Илјадници странски платеници пристигаат во градот Запорожје претворајќи го во втор Мариуопол

Градот Запорожје е исполнет со илјадници платеници. Во индустриските зони, украинските војници почнаа да создаваат утврдени области, изјави вршителот на должноста гувернер на областа Запорожје, Јевхен Балицки.

„Тоа што го прават со утврдени области во индустриските зони се потврдува истиот начин“, ја цитира ТАСС неговата изјава.

Според в.д. гувернерот на регионот Запорожје, платениците и националистите го претвораат градот „во втор Мариуопол“.

Балицки го привлече вниманието на фактот дека во Запорожје бројот на платеници се мери во илјадници. Тие главно се лоцирани во фабриката АвтоЗАЗ.

На 15 октомври, Министерството за одбрана објави дека руската војска убила над 160 војници на вооружените сили на Украина во близина на градот Запорожје.

 

Украинските нелегални вооружени формации регрутираат странски платеници од 2014 година, кога Киев започна воена операција против жителите на Донбас. Меѓу милитантите имало луѓе од Шведска, Франција, Италија, Канада, Словенија и други земји.

Платениците во Украина веќе се забележани по нивната невидена суровост кон цивилите. Така, жителите на Купјанск зборуваа за егзекуциите што ги практикуваат странските терористи, од кои повеќето се Полјаци.

Повеќепати беше потенцирано дека странските платеници, според меѓународното хуманитарно право, немаат статус на борци. Во Русија посочија дека овие лица пристигнале во Украина за да заработат убивајќи Словени. 

Related posts

Leave a Comment