Колумни

Името на Република Македонија е променетo со нелегални средства – Андреј Корибко,американски аналитичар

 

 

Го пренесуваме делот од интервјуто на Андреј Корибко со Андреа Tури каде тој говори за Македонија, кое неодамна беше објавено во италијанскиот весникЕвроазија: Rivista ди Studi Geopolitici “:

Г-дине Андреј Koрибко, ви благодарам за вашата достапност. Прво ќе ве замолам преставете им се на нашите италијански читатели.

Јас сум Американец со живеалиште во Москва, политички аналитичар кој живее и работи во Русија во последните шест години. Јас сум роден и израснат во Кливленд, Охајо, а сум дипломирал на Државниот универзитет во Охајо со три специјалности во меѓународните односи, меѓународни студии (Источна Европа), и руски јазик во 2010 година, по што на крајот се преселив во Москва и ја добив магистерската диплома за меѓународни односи од Московскиот државен институт за меѓународни односи (МГИМО). Внимателно ги следам меѓународните случувања во изминатата половина деценија и редовно ги анализирам најновите случувања од целиот свет. Покрај тоа во 2015, јас ја објавив мојата прва книга, “Хибридни војни: Индиректен Адаптивен пристап кон промена на режими,,и се спремам да ја објавам мојата втора книга за Пакистан во геостратегијата на 21  век.

Што промената на името и неодамнешната победа на СДСМ претставуваат за Северна Македонија, пред се, и, поопшто, за Балканот?

Република Македонија – ,,кое беше правно име на земјата и може да се тврди дека  сеуште е, затоа што тоа е променето преку нелегални средства, после соодветниот референдум за ова прашање, кој не го исполни уставниот праг за имплементација,, – Е жртва на оркестрирана  операција за  ,,промена на режим,, во текот на изминатите неколку години, со намера да го блокира мултиполарното влијание на Балканот и изведување геополитички реинженеринг на регионот. Рускиот гасоводен проект ,,Турски Тек,,  можеше теоретски да помине паралелно со планираниот кинески пат на свилата и балканската брза железничка пруга од Букурешт, Будимпешта до Пиреја,доколку премиерот Груевски останеше на власт и ја преживееше Хибридната војна за Македонија, иако тоа е направено токму поради големото стратешко влијание кое ова ќе го има врз Европската геополитика и следствено се разбира почеток на нова студена војна заради која беше иницирана наведената дестабилизациска кампања. Покрај тоа, демографскиот состав на Македонија ја прави зрела за надворешно предизвикана дестабилизација и примарната цел на т.н. план “Голема Албанија”, која во овој случај ќе доведе до бришење на Македонија од мапата и катализирање на верижна реакција на други геополитички промени во регионот, како во Србија и Босна.

Неодамнешната “промена на името” и победата на СДСМ го претставуваат успехот на најнепосредните цели на операцијата промена на режим, иако планот на САД за Македонија се уште е далеку од завршен. Крајниот резултат предвиден од страна на американските стратези е  “децентрализација” на земјата во заедница на албански и на македонски “кантони” пред нејзината “федерализација” и евентуална поделба, по што остатокот на државата или ќе остане геополитички ирелевантен или ќе биде анектиран од страна на соседна Бугарија . САД сака да ги награди своите албански  клиенти за својата лојалност во текот на изминатите години, како и активирање на други регионални промени во Србија и Босна виз-a-ви Косово и Република Српска, со кои ќе се ослабне Европа и на тој начин ќе се утврди влијанието на Америка преку класична поделба -раздели па владеј тактика.

Покрај тоа, Македонија е терен за усовршување на политичките технологии кои ќе се применуваат на други места, како што се примената на најсовремените техники за спроведување обоени револуции и “Идентитетски федерализам” (“Боснификација” на државите со различни идентитети), и затоа ова е така важно за луѓето кои се заинтересирани да го предвидат она што може да  следи во иднина на други места во светот.

Земја која е длабоко поделена во сите сегменти, на површно гледање Македонија делува како незначителна држава во рамнотежата на моќта во регионот на Балканот. Но во подлабока анализа работите се тотално поинакви. Која е улогата и геополитичката важност на Скопје во балканската шаховска табла?

Македонија е клучна држава на повеќе начини. Нејзината географска положба има незаменлива транзитна улога за кинескиот балкански пат на свилата, додека нејзината демографија ја прави исклучително ранлива за надворешно предизвиканиот конфликт што го опишав во мојот претходенен одговор. Она што се случува во Македонија ќе влијае на остатокот од Балканот, а со тоа и на Европа како целина, што ќе влијае на другите процеси во една од најважните театри на Новата Студена Војна. Ако САД ја зајакнат контролата над Балканот, таа може да ги опструира  другите големи сили, како што се Русија, Германија и Турција, преку проверката на нејзината растечка улога во овој клучен простор, иако мора да внимава и да не оди премногу далеку предизвикувајќи неконтролиран хаос, кој би можел  да доведе до последици кои би можеле да им наштетат токму на САД.

 

Андреј Корибко
Целото интервју може да го прочитате тука :

 

 

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!