Свет

Институтот Роберт Кох потврдува : Ковид-19 е опасен како сезонскиот грип

Сега дури и Институтот Роберт Кох (РКИ), кој ги даде причините за ковид 19 радикалните мерки во Германија, потврдува дека вирусот корона е – за среќа – значително помалку опасен од она што го претпоставуваа политичарите и мејнстрим медиумите до денес.

Не умира ниту секое стото заразено лице

Во сегашниот извештај за состојбата на РКИ се наведува дека инфективната смртност (IFR) кај популациската група под 70 години, од 0,05 проценти, одговара точно на IFR на сезонски грип, утврдена во период од неколку години во САД. Дури и секое стоти лице заразено со корона не умира од или со вирус. Процентот на починати кај сите инфекции со корона е далеку под еден процент од август досега.

85 проценти од „смртните случаи од корона“ биле 70 години или постари. Само 1,3 проценти од оние кои починале од или со вирус биле помлади од 50 години.

Пријатен развој

Според РКИ, стапката на смртност кај докажаните случаи на корона треба да биде 2,6 проценти, пресметана во текот на целиот период на корона. „Бидејќи има непријавен број на нови инфекции, вредноста на мртвите во однос на сите заразени – т.н. смртност од инфекции – веројатно ќе биде помала“, пишува „Дие Велт“.

Студија за смртност од инфекции во едно списание на Светската здравствена организација (СЗО) покажа дека помалку од 0,23 проценти од сите заразени со корона умираат во повеќето региони на светот. Во просек, 23 од 10.000 луѓе подлегнуваат на коронавирусот. Епидемиологот Johnон Јоанидис од Универзитетот Стенфорд сумира на веб-страницата на Билтенот на Светската здравствена организација:

Стапките на заклучок за смртност од инфекции имаат тенденција да бидат пониски од проценките направени претходно во пандемијата “

.

Не умира ниту секое стоти заразено лице

Во сегашниот извештај за состојбата на РКИ се наведува дека инфективната смртност (IFR) кај популациската група под 70 години, од 0,05 проценти, одговара точно на IFR на сезонски грип, утврдена во период од неколку години во САД. Дури и секое стоти лице заразено со корона не умира од или со вирус. Процентот на починати кај сите инфекции со корона е далеку под еден процент од август досега.

85 проценти од „смртните случаи од корона“ биле 70 години или постари. Само 1,3 проценти од оние кои починале од или со вирус биле помлади од 50 години.

Пријатен развој

Според РКИ, стапката на смртност кај докажаните случаи на корона треба да биде 2,6 проценти, пресметана во текот на целиот период на корона. „Бидејќи има непријавен број на нови инфекции, вредноста на мртвите во однос на сите заразени – т.н. смртност од инфекции – веројатно ќе биде помала“, пишува „Дие Велт“.

Студија за смртност од инфекции во едно списание на Светската здравствена организација (СЗО) покажа дека помалку од 0,23 проценти од сите заразени со корона умираат во повеќето региони на светот. Во просек, 23 од 10.000 луѓе подлегнуваат на коронавирусот. Епидемиологот Johnон Јоанидис од Универзитетот Стенфорд сумира на веб-страницата на Билтенот на Светската здравствена организација:

Стапките на заклучок за смртност од инфекции имаат тенденција да бидат пониски од проценките направени претходно во пандемијата “

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!