Колумни

Институт Радерфорд: Авторитаристите се пијани од моќ, Време е да се рекалибрира владата

Со години наназад, страдавме од неправди, суровости, корупција и злоупотреба на вкоренетата бирократија на владата, која не води сметка за Уставот ниту за правата на граѓаните.

Под „влада“, не се осврнувам на високопартиската, двопартиска бирократија на републиканците и демократите. Наместо тоа, јас се повикувам на „влада“ со голема „В“, вкоренетата длабока држава, на која не влијаат изборите, не ја менуваат популистичките движења и која се постави надвор од дофатот на законот.

Ние задоцнивме за системска проверка на пречекорувањата на власта и грабежите на власта.

Предолго се задржавме во оваа чудна зона на самракот, каде што егото ја надминува правдата, пропагандата ја изопачува вистината и империјалните претседатели – овластени да ги задоволуваат своите авторитарни склоности од легалистички судови, корумпирани законодавни тела и незаинтересирано, расеано население – владее со фиат, наместо со правилата на правото.

Оваа пандемија со КОВИД-19 и обезбеди на владата совршен изговор да се пофали со долга листа на застрашувачки овластувања за заклучување (на федерално и на сојузно ниво) што го надминуваат Уставот: можност за суспендирање на Уставот, неограничено притворање на американски граѓани , заобиколување на судови, целосни карантини во заедниците или сегменти од населението, го надминуваат првиот амандман со забрана за верски собири и собирања на повеќе од неколку луѓе, затворање на целата индустрија и манипулирање со економијата, замолкнување неистомисленици, преобликување на финансиските пазари, создавање дигитална валута (со тоа дополнително се ограничува употребата на готовина), се утврдува кој треба да живее или умира и да наметне здравствени мандати на големи слоеви на население.

Овие видови кризи имаат тенденција да ги изнесат авторитарните тенденции во владата.

Тоа не е изненадување: моќта расипува, а апсолутната моќ апсолутно расипува.

Онаму каде што сега се наоѓаме е незавидна позиција  па затоа треба да ги зауздаме сите три гранки на власта – Извршната, Судската и Законодавната – кои ги надминаа своите овластувања и се опијанија од власта.

Значи, што можеме да сториме за да ја вратиме контролата врз одметната  и империјалното претседателствување?

Нема да биде лесно.

Ние сме несвесни жртви на системот кој е толку корумпиран што оние кои се залагаат за владеење на правото и се стремат кон транспарентност во владата се малцинство. Оваа корупција е толку огромна што ги опфаќа сите гранки на власта: од агенциите жедни за моќ под извршната власт и корпоративните марионети во законодавната гранка до судството што е, почесто отколку не, елитистичко и пристрасно кон владините субјекти и корпорации.

Предаторите на полициската држава прават хаос врз нашите слободи, нашите заедници и нашите животи. Владата не го слуша гласот на граѓаните, таа одбива да се придржува кон Уставот, што е наше владеење на правото, и ги третира граѓаните само како извор на финансирање и ништо друго.

Со други зборови, американската полициска држава е жива и здрава и цвета.

Стигнавме до дистописката иднина прикажана во филмот V за Вендета од 2005 година , што воопшто не е иднина.

Поставен во 2020 година, V за Вендета дава морничав поглед во паралелен универзум во кој еден вирус создаден од влада предизвикува хаос во светот. Користејќи го стравот од народот, на власт доаѓа тоталитарна влада која знае сè, гледа сè, контролира сè и ветува безбедност и сигурност пред сè.

Воспоставени се концентрациони логори (затвори, приватни затвори и установи за притвор) за сместување на политички затвореници и други за кои се смета дека се непријатели на државата. Егзекуции на непожелни (екстремисти, проблематични и слично) се чести, додека другите непријатели на државата  „исчезнуваат“. Популистичките востанија и протести се соочуваат со екстремна сила. Телевизиските мрежи се контролирани од владата со цел да се овековечи режимот. И поголемиот дел од населението е вклучено во режим на забава и реални шоуа и се безнадежни.

Звучи болно познато, нели?

Во V за Вендета , како и во мојот нов роман „Дневниците на Ерик Блер“ , потребно е терористички чин за луѓето конечно да се мобилизираат и да се спротивстават на тиранијата на владата: во V за Вендета , маскираниот крстоносец од филмот го разнесе седиштето на владата, додека во Ерик Блер , борците за слобода планираат да ја демаскираат Длабоката држава.

Овие чинови на очај и целосна анархија се она што се случува кога една паразитска влада ги заглавува граѓаните, ги оградува, ги става во стадо, ги брендира, ги камшикува до потчинетост, ги принудува да ја игнорираат потта над веѓите, додека за возврат им даваат многу малку, а потоа им остава  мал простор во без излезноста да го искажат своето незадоволство: луѓето очајуваат, граѓаните губат надеж и законскиот, ненасилен отпор му отстапува место на незаконскиот, насилен отпор.

На овој начин лежи лудилото.

Повторно, ова лудило може да биде неизбежно, освен ако не можеме да ја вратиме контролата над нашата одметната влада, почнувајќи на локално ниво.

Како да го направите ова? Не е ракетна наука.

Нема план од 10 чекори. Меѓутоа, ако имаше план од 10 чекори, првиот чекор ќе беше како што следува: исклучете ги телевизорите, прилагодете ги политичарите и направете го својот дел да се залагате за принципите на слобода во вашите сопствени заедници.

Станете на нозе за вашите сопствени права, се разбира, но уште поважно, застанете зад правата на оние со кои можеби не се согласувате. Бранете ја слободата по секоја цена. Одбранете ја правдата по секоја цена. Не правете исклучоци засновани на раса, религија, вероисповед, политика, имиграциски статус, сексуална ориентација итн. Гласајте како Американци, за промена, а не за републиканците или за демократите.

Најмногу од се,, искористете ја својата моќ – ја има моќта во големата бројка угнетени  – за да поништите се што прави владата што ги поткопува принципите на слобода врз кои е основана оваа нација.

Не играјте семантика. Не оправдувајте. Не политизирајте, ако тоа носи дури и трошка тиранија, спротивставете се. Побарајте вашите претставници во владата да ви склучат подобар договор, договор што се придржува кон Уставот и не се обидува само да го заобиколи.

Тоа е нивна работа: натерајте ги да го сторат тоа.

Како што појаснив во мојата книга Бојно поле Америка: Војната против американскиот народ , сите слободи висат заедно. Тие заедно и паѓаат.

Полициската држава не прави дискриминација. На крајот, сите ќе ја доживееме истата судбина.

 

JOHN W. WHITEHEAD- founder and president The Rutherford Institute.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!