Свет

Иранскиот министер за одбрана го поздрави успехот на Сирија во соборувањето на израелските беспилотни летала

 

Иранскиот министер за одбрана, Бригадниот генерал Амир Атами, оваа недела му порача на својот сириски колега мајорот „Али“ Абдула Ајуб дека Исламската Република е среќна што слушна за успесите на сириската арапска армија (ДСА) во соборувањето на израелските беспилотни летала при израелскиот напад  над гуверниите на Дамаск и Ал-Кунитра.

Според иранскиот медиум „Мехр њуз“, Хатами рекол дека сириската армија била во можност „да ги уништи беспилотните летала на израелскиот окупаторски субјект во гувернеиите на Дамаск и Кунеитра со употреба на воздушната одбрана на сириските вооружени сили“.

Иранскиот министер за одбрана изјави дека „овие операции се гест на промена на подобро во сириската воздушна одбрана“.

Генералот Хатами истакнал дека иранската политика е „да обезбеди одржлива безбедност и стабилност во регионот во соработка со соседните земји“, додавајќи дека „на трипартитната средба во Анкара, сирискиот национален суверенитет бил нагласен на целата своја територија“.

Иранските и сириските министри ја истакнаа потребата да се продолжи дијалогот, консултациите, соработката и солидарноста меѓу двете држави на ниво на билатерални и регионални односи.

Related posts

Leave a Comment