Свет

Иран предупреди дека американските бази се на домет на нивните ракети

 

 

Иранскиот министер за културни и социјални работи, Хусеин Најт, во вторникот рече дека силите на неговата земја ќе ги уништат американските носачи на авиони во водите од Заливот ако се направат некакви глупости против Иран.

“Американските бази во регионот се во опсегот на иранските проектили”, рече Најат. “Нашите ракети ќе ги истреламе врз американските бази во соседните арапски земји во случај на напад на нашата земја”.

Иранскиот воен претставник истакна дека “војната не е на агендата на Трамп и дека тој сака да го натера Техеран да преговара вршејќи максимален притисок”.

Најат рече дека американскиот претседател Доналд Трамп не реагира на соборувањето на нивниот шпионски авион,бидејќи знаејќи дека “базите од кои ќе бидат спроведени американските операции ќе бидат во опсегот на нашите проектили”.

“Иран ја стави безбедноста на Израел во ризик и сега тоа им пречи на Саудиска Арабија, Америка и Израел. Техеран ќе води војна на границите на непријателот, а не на сопствените граници “, предупреди тој.

Related posts

Leave a Comment