Свет

Иран ќе го забрза процесот на збогатување на ураниум и ќе ги складира своите резерви

 

 

Иранската организација за атомска енергија во четвртокот објави дека ќе го зголеми идентитот на збогатувањето на ураниумот во нуклеарниот реактор во Натанц.

“Ние ќе ја зголемиме брзината на збогатувањето на ураниум во реакторот Натанц”, рече портпаролот Абас Камалунди, додавајќи дека “иранските резерви од ураниум ќе ја надминат бариерата од 300 килограми уште утре”.

“Имплементацијата на вториот чекор, која вклучува зголемување на нивото на збогатување на ураниумот на повеќе од 3,7 отсто, не трае повеќе од два дена”, продолжи тој.

“Европејците се уште имаат шанса да го спасат нуклеарниот договор и ако не сакаат да го продолжат рокот, тоа значи дека тие не се способни или не сакаат да ги извршуваат своите нуклеарни обврски”, рече тој.

Регионот на Персискиот залив сведочеше за зголемување на непријателствата во текот на последните два месеца, при што САД го обвинија Иран за напад на неколку нафтени танкери во регионот.

Related posts

Leave a Comment