Свет

ИТАЛИЈАНСКИ ПОЛИТИЧАР КАЗНЕТ ЗА ПОДДРШКА НА РУСИЈА

Италијански политичар казнет за поддршка на Русија

 

Стефано Гизио, советник за култура во италијанската општина Чекано, беше отпуштен откако јавно ја поддржа руската армија во Украина.

 

Според тамошните медиуми, Стефано на Фејсбук објавил фотографија со буквата „ Z “, која руската армија во Украина ја има на своите тенкови.

„Солидарност со Русија, лента на Свети Ѓорѓи, победникот над Змејот“ , напиша тој во описот на фотографијата. 

Се верува дека објавата била отстранета од самиот Фејсбук набргу откако Стефано ја објавил објавата. И покрај тоа, овој негов чин предизвика голема огорченост кај противниците. Како активен политичар го осудија неговите сопартијци од партијата „Лега“ кои побараа да биде разрешен и го повикаа градоначалникот на Чекана да се огради од неговата „срамна“ и „неподнослива изјава“.

„Тој мора да се извини на украинскиот народ, на силуваните жени и убиените, на децата кои беа преплашени, убиени или напуштени, на сите оние кои ги загубија животите или беа принудени да побегнат во други земји“, рече неговиот колега и регионален советник Мауро Бусини.

Градоначалникот на Чекана, Роберто Калијоре ги послуша апелите на политичарите и ги укина сите официјални овластувања на Гизио.

 

Related posts

Leave a Comment