Свет

Како Амишите постигнаа „имунитет на стадо“ без повисоки стапки на смртност, заклучување, маски или вакцини

Во округот Ланкастер, Пенсилванија, илјадници семејства на Амиши имаа поинаков пристап кон КОВИД-19. Нивните резултати се приказна што веројатно нема да ја слушнете никаде во мејнстрим медиумите.

До мај 2020 година, Амишите поминаа КОВИД и добија имунитет на стадо според оние што ги проучуваат заедниците. За да стигнат таму, тие не спроведоа заклучувања, кампањи за вакцини, носење маски или социјално дистанцирање. Наместо тоа, тие останаа на она што најмногу го ценат, заедницата, придонесот, семејството, здравјето и традицијата. Вредностите што беа турнати на задното седиште во повеќето области во светот, кои го ставија намалувањето на случаите на КОВИД над сè друго.

Првично, Амишите во Ланкастер усвоија многу кратко исклучување на почетокот на КОВИД. Како и многу други, тие се обидуваа да откријат што се случува и колку е тешка болеста. Но, штом работите беа појасни, тие презедоа пристап кој донекаде наликува на она што го поставува Декларацијата на Големиот Барингтон – одредена фокусирана заштита за ранливите, но оставете ги луѓето да го живеат својот живот.

Како што продолжи COVID-19, „надворешниот“ свет почна да додава ограничувања. Владите им кажуваа на своите граѓани да се заклучат, да престанат да работат, да носат маски, социјална дистанца итн. Амишите не чувствуваа дека ова е во согласност со она во што веруваат.

Калвин Лап, Менонит Амиши кој живее во Ланкастер, ПС, му кажа на Шарил Аткисон за време на интервјуто за пристапот што го презеде нивната заедница кон КОВИД.

„Да се ​​затвориме и да кажеме дека не можеме да одиме во црква, не можеме да се собереме со семејството, не можеме да ги гледаме нашите стари луѓе во болница, мораме да престанеме да работиме…. Тоа е целосно против сето она во што веруваме и целосно ја менувате нашата култура барајќи од нас да се однесуваме како што сакаа да се однесуваме минатата година. Нема да го направиме тоа“.

За време на христијанските празници, кога заедницата се врати во црква, сите почнале да добиваат коронавирус и неизбежно развиле имунитет.

„Кога се причестуваат, го ставаат своето вино во чаша и наизменично пијат од  истата. Така, одите цел пат по линијата и сите пијат од таа чаша. Значи, ако едно лице има коронавирус, остатокот од црквата ќе добие коронавирус. Првиот пат кога се вративме во црква, сите добија коронавирус“.

Наместо по секоја цена да ги избегнуваат случаите, тие решија да дозволат вирусот да си го земе својот тек. И покрај тоа што нивното население се зарази со КОВИД и се појавија некои тешки случаи, некои избраа да одат во болници, додека други не. Нивниот пристап беше воден од желбата да останат блиски со оние за кои се грижат наместо да бидат изолирани.

Она што е јасно е дека нема докази дека имало повеќе смртни случаи меѓу Амишите отколку на кое било место каде што ги затвориле нивните економии, носеле маски и биле вакцинирани. Амишите презедоа пристап за кој мислеа, се чувствуваа добро, и кој беше усогласен со заедницата – пристап заснован на самодоверба и самоодговорност.

Добрата вест за Амишите во оваа заедница е дека природниот имунитет се покажал како многу робустен одново и одново. Со најновите податоци кои укажуваат дека тоа е најдобрата заштита од повторна инфекција и тешка болест.

„Има три работи што Амишите не ги сакаат: тоа е владата – тие нема да се вклучат во владата. Не им се допаѓа јавниот образовен систем – нема да ги праќаат своите деца на образование. Исто така, не им се допаѓа здравствениот систем . Тоа се три работи против кои се чувствуваме како да се бориме цело време. Но, тие три работи се дел од она што е КОВИД“.

За да се нурне подлабоко во оваа приказна, нејзините нијанси и како овие случаи беа поблиску проучени за да се потврди што се случило, ве охрабрувам да го погледнете кусиот извештај подолу од независната новинарка Шарил Аткисон.

 

Related posts

Leave a Comment