Наука

Како ведската филозофија влијаеше на идејата на Никола Тесла за „слободна енергија“

Науката најдобро функционира кога е во хармонија со природата. Ако ги споиме овие две нешта, можеме да откриеме одлични технологии што можат да се појават само кога свеста на планетата е подготвена да ги прифати. Еден пример е „слободната енергија“, позната и како „енергија со нулта точка“, која ја користи супстанцијата што постои насекаде околу нас и ја претвора во употреблива енергија. Ова ќе ни даде неограничен извор на енергија и практично ќе ја избрише целата сиромаштија на планетата.

Карактеристиките на вселената биле постулирани од многумина, од античката ведска филозофија, источните мистици, разни антички цивилизации низ човечката историја, сè до Декарт, Ајнштајн, Њутн и многу други. Луѓето се љубопитни суштества и нашата потрага да откриеме „што е“ никогаш нема да заврши.

„И тие му дозволија на Аполон да поставува прашања: и ги праша од што мислат дека е составен космосот; а тие одговорија; „Од елементи“. „Дали тогаш има четири?“ тој запраша. „Не четири“, рече Лархас, „туку пет“. „И како може да има пет“, рече Аполон , „покрај вода, воздух и земја и оган?“ „Тука е етерот“, „кој ние мора да го сметаме за материјата од која се создадени богови; зашто како што сите смртни суштества го вдишуваат воздухот, така бесмртните и божествените природи го вдишуваат етерот “ одговори Лархас. „Дали јас“, рече Аполон, „ треба да го сметам универзумот за живо суштество?“ „Да“, рече Лархас. – Животот на Аполониј Тијански, Филострат, 220 година н.е.

Науката сега знае дека материјалниот универзум како основа на она што го сметаме за наш физички материјален свет не е баш таков. Денес, физичарите препознаваат дека физичките атоми всушност се составени од вртлози на енергија кои постојано се вртат и вибрираат. На своето најмало ниво што може да се забележи, материјата е енергија, и оваа енергија што постои насекаде околу нас може да се искористи за да се генерира енергија.

Квантната физика остави многу научници збунети, повторно, откритието дека нашата физичка материјална реалност воопшто не е физичка, може да биде збунувачкиот фактор. Научниците започнаа да ја истражуваат врската помеѓу енергијата и структурата на материјата на крајот на 19 век, ова е приближно времето кога идејата за Њутнов материјален универзум испадна од јадрото на научното знаење и беше заменета со фактот дека материјата не е ништо друго освен илузија, дека сè во универзумот е направено од енергија.

„Ако квантната механика не ве шокираше длабоко, сè уште не сте ја разбрале. Сè што ние го нарекуваме реално е направено од работи што не можат да се сметаат за реални “. –  Нилс Бор, дански физичар

Повторно, ако го набљудувавте составот на атомот со микроскоп, ќе видите мало, невидливо торнадо како вител, со голем број бесконечно мали енергетски вртлози наречени кваркови и фотони. Овие се оние што ја сочинуваат структурата на атомот. Како што се фокусирате сè поблиску до структурата на атомот, нема да видите ништо, ќе забележите физичка празнина. Атомот нема физичка структура, ние немаме физичка структура, физичките работи навистина немаат никаква физичка структура. Атомите се направени од невидлива енергија, а не од материјална материја.

„И покрај ненадминливиот емпириски успех на квантната теорија, самиот предлог дека може да биде буквално точен како опис на природата, сепак е пречекан со цинизам, неразбирање, па дури и гнев“. (Т. Фолгер, „Quantum Shmantum“; Откријте 22: 37-43, 2001)

„Преминете и прифатете го несомнениот заклучок. Универзумот е нематеријално-ментален и духовен “. –  РК Хенри, професор по физика и астрономија на Универзитетот Џонс Хопкинс.

Тесла и античката ведска филозофија и својствата на вселената

Видовме многу интересен тренд (особено во изминатата деценија) на модерната наука која достигнува древно разбирање за вистинската природа на реалноста, нејзината шминка, како таа функционира и како можеме да работиме со неа за да придонесеме за промените на нашата планета. Некој да го означи спојувањето на „духовноста“ и науката како псевдонаука значи дека не ги испитал правилно. Духовните концепти на нашиот древен свет се директно испреплетени со денешната наука, повеќе со квантната физика, а Никола Тесла беше добро свесен за тоа.

„Целата забележлива материја доаѓа од примарна супстанција, или привлечност надвор од зачнувањето, исполнувајќи го целиот простор, акаша или прозрачен етер, кој дејствува од живототодавната Прана или креативната сила, повикувајќи ги во постоење, во циклуси што не завршуваат сите нешта и феномени “. – Никола Тесла, најголемо достигнување на човекот, 1907 година (1) (2)

Како што можете да видите, Тесла беше свесен за древните концепти и нивната поврзаност со науката и затоа користеше санскритски зборови како „акаша“ и „прана“ за да ги опише силата и материјата што постојат насекаде околу нас. Овие зборови потекнуваат од Упанишадите (збирка ведски текстови)

„Аакашата не е деструктивна, таа е исконски апсолутен субстракт што создава космичка материја и оттука својствата на акаша не се наоѓаат во материјалните својства кои се во одредена смисла релативни. Акааш е вечно постоечка, суперфлуидна реалност, за која создавањето и уништувањето не се применливи “. – (Idham thadhakshare parame vyoman. Parame vyoman) – Парамахамса Тевари, инженер, физичар и пронаоѓач.

Никола Тесла имаше корелација со Свами Вивекананда (1863-1902), кој беше еден од најпознатите и највлијателни духовни водачи на филозофиите на Ведантата (една од шесте школи на хиндуистичката филозофија, терминот првично се однесуваше на упанишадите, колекција на филозофски текстови во хиндуизмот) и јога. Тој беше главен ученик на Рамакришна Парамахамса и основач на мисијата Рамакришна математика и Рамакришна мисија. Тој е џиновска фигура во историјата на движењата на хинду реформите.

Вивекананда му напиша писмо на Тесла во доцните 1800-ти, изјавувајќи:

„Г-дин Тесла смета дека може математички да покаже дека силата и материјата се намалуваат до потенцијална енергија. Ќе одам да го видам следната недела за да ја видам оваа нова математичка демонстрација. Во тој случај, Ведантската космологија ќе биде поставена на најсигурните темели. Работам многу добро на космологијата и есхатологијата на Веданта. Јас јасно го гледам нивното совршено соединување со модерната наука, а разјаснувањето на едната ќе биде проследено со онаа другата “. – Свами Вивекананда (Комплетни дела, VOL. V, Петто издание, 1347, стр. 77). (1)

Тесла започна да ги користи санскритските зборови по состанокот со Свами и по проучувањето на источното гледиште за вистинската природа на реалноста, за механизмите што го движат материјалниот свет. На крајот, тоа го доведе до основата за безжичен пренос на електрична енергија, позната како трансформаторот на Тесла. Во текот на оваа година тој ги даде следниве коментари за време на говорот пред Американскиот институт за електроинженери . (Дадени пред тој искрено да се запознае со ведските источни нации Индија, Тибет и Непал.)

„Неколку генерации ќе поминат, нашата машинерија ќе биде управувана од моќ што може да се добие во која било точка од универзумот. Оваа идеја не е роман … Ние ја наоѓаме во прекрасниот мит за Антеј, кој вади моќ од земјата; го наоѓаме меѓу суптилните шпекулации кај еден од вашите прекрасни математичари…. Низ целиот простор има енергија. Дали оваа енергија е статична, или кинетичка? Ако е статична, нашите надежи се залудни; ако е кинетичка – за кое знаеме дека е сигурно – тогаш е само прашање на време кога луѓето ќе успеат да ја прицврстат својата машинерија на тркалото на природата “. –  Никола Тесла (извор)

Ведите се група на списи кои се состојат од химни, молитви, митови, историско сметање, наука и природата на реалноста. Тие датираат најмалку 5000 години и не се разликуваат толку од другите древни текстови кои понираат во истите работи низ целиот свет. Јазикот што се користи е санскрит и неговото потекло е непознато.

„Свами Вивекананда се надеваше дека Тесла ќе може да покаже дека она што ние го нарекуваме материја е едноставно потенцијална енергија затоа што тоа ќе ги усогласи учењата на Ведите со модерната наука. Свами сфати дека во тој случај, Ведантската космологија (ќе) се стави на најсигурните темели. Тесла ја разбрал санскритската терминологија и филозофија и открил дека тоа е добро средство за опишување на физичките механизми на универзумот што се гледаат низ неговите очи. Ќе ги инспирира оние кои се обидуваат да ја разберат науката што стои зад пронајдоците на Никола Тесла да ја изучуваат санскритската и ведската филозофија. ” –  Тоби Гроц, претседател на безжично инженерство ( извор )

Очигледно, Тесла не бил во можност да го покаже идентитетот на енергијата и материјата, ова не се случило сè додека Алберт Ајнштајн не го објави својот труд за релативитетот, кој беше познат на истокот во последните 5000 години.

„Сите сили во универзумот се веќе наши. Ние сме тие што ги ставаме рацете пред нашите очи и плачеме дека е темница “. –  Свами Вивекананда

Визијата на Тесла за безжичен пренос на електрична енергија и бесплатна енергија е одложена веќе скоро сто години. Што не носи до нашата следна тема.

Што знаеме сега (денес) за „слободната енергија“

„Овие концепти се докажани во стотици лаборатории низ целиот свет но сепак тие сеуште не го виделе светлото на денот. Доколку овие технологии беа пуштени ширум светот, промената ќе беше длабока, таа ќе беше применлива насекаде. Овие технологии се апсолутно најважната работа што се случила во историјата на светот “. –  Брајан Олери, поранешен астронаут на НАСА и професор по физика во Принстон. (извор)

 

Нашите сегашни методи за извлекување енергија ја уништуваат Земјата, ја уништуваат околината, нејзините жители и создаваат конфликт. Брзо се приближуваме до времето (ако веќе и не сме во тоа време) каде треба да имплементираме системи за елиминирање на употребата на фосилни горива. Се надевам дека овој напис и оние поврзани со него, ќе ви покажат дека тоа е можно. Доколку дополнително ве интересира оваа тема, можете да ги проверите Мајкл Фарадеј, Брус Депалма, Парамахамса Тевари и повеќе.

Транзициите на изворите на енергија не се случуваат преку ноќ. Ни требаа 100 години да преминеме од дрво на јаглен и уште 100 години да преминеме од јаглен на нафта. Но, следната енергетска транзиција мора да се случи побрзо од претходните и таа мора да вклучува бесплатна енергија.

„Ниту еден песимист никогаш не ја открил тајната на ѕвездите или пловел по непозната земја или отворил нов влез од човечкиот дух“. –  Хелен Келер

„Денот кога науката ќе започне да ги проучува нефизичките феномени, ќе постигне поголем напредок за една деценија отколку во сите претходни векови на своето постоење“. –  Никола Тесла

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!