Занимливости

„Канада е предупредување, луѓето нема да го преживеат ова“

Симон Луис, професор на Универзитетскиот колеџ во Лондон, предупредува дека екстремните жешки бранови сега се многу поверојатни.

Тој потенцираше дека во одредени делови на планетата се создаваат области каде е невозможно да се преживее поради високата температура.

Климатската криза донесе лето со сè поопасна топлина, наведе Луис во текстот „Канада е предупредување: Се повеќе делови од светот наскоро ќе станат премногу топли за живот“, објавен во британскиот „Гардијан“.

Температурите достигнаа шокантни 47,9 степени во Британска Колумбија во Канада и предизвикаа повеќе од 100 смртни случаи низ целата земја и Северна Америка. Топлотниот бран ја подигна температурата на 50 степени во пет земји од Блискиот исток во јуни, а во Пакистан 20 деца завршија во болница поради топлотен удар.

Дополнителното загревање поради емисијата на стакленички гасови значи дека ваквите екстремни бранови сега се поверојатни и научниците можат да го пресметаат зголемувањето на нивната веројатност, објави Спутник.

Како пример, професорот изјави дека европскиот врел бран од 2019 година, во кој загинаа 2.500 луѓе, тогаш беше пет пати поверојатен отколку што би бил пред глобалното затоплување.

На повеќето места, екстремните топлотни бранови ќе создадат проблеми, од економски нарушувања до широко распространета смртност, особено кај младите и постарите лица, истакна Луис.

Тој предупреди дека на некои места на Блискиот исток и Азија се појавува нешто навистина страшно – се создаваат области каде е невозможно да се преживее поради високата температура.

Како што објасни, иако луѓето можат да преживеат температури повеќе од 50 степени кога влажноста е мала, кога и температурата и влажноста се високи, ниту потењето ниту капењето не можат да помогнат да се одржи телото ладно.

Она што е важно е таканаречената температура на „влажна сијалица“, што е прикажано со термометар покриен со влажна крпа, која ја мери температурата на која телото се лади поради потење или полевање со вода. Луѓето не можат да преживеат долгорочна изложеност на „влажна сијалица“ температури над 35 степени. затоа што не постои начин да се олади телото – ниту во сенка, ниту со неограничена вода “, додаде тој.

Некогаш се сметаше дека температурата на „влажна сијалица“ од 35 степени е невозможна, но научниците минатата година објавија дека некои места во Персискиот Залив и долината Инд во Пакистан веќе го достигнале тој праг, иако само на еден час или два, и само на мали површини.

Бидејќи температурите растат поради климатските промени, се предвидува дека во наредните децении, топлината и придружните температури кои не можат да се преживеат, ќе траат подолго и ќе се појавуваат во поголеми области и нови места, вклучително и во делови од Африка и југоистокот на САД, рече тој рече.професор Луис.

Related posts

Leave a Comment