Свет

Канадските камионџии: Ќе ја блокираме Отава додека не падне Трудо!

КАМИОНЕЦИТЕ НА КАНАДСКИ ИМААТ ПОРАКА КОЈА САКААТ ДА ЈА ЛАЈКНУВААТ: Еве колку се подготвени да останат во Отава!

Организаторите на демонстрациите против задолжителната вакцинација пред канадскиот парламент наводно рекле дека имаат доволно пари таму да ги задржат камионите и до четири години.

Илјадници демонстранти се собраа во текот на викендот пред Парламент Хил во Отава, а им се придружија и камионџии кои патуваа низ Канада како дел од „Конвојот на слободата“.

Иако првично беше организирано да се спротивстави на задолжителната вакцинација за возачите на камиони кои ја минуваат канадско-американската граница, во последните денови таа прерасна во движење против ограничувањата поради короната воопшто и владата на Џастин Трудо.

На демонстрациите во Отава во саботата, камионџии ги блокираа улиците околу зградата на канадскиот парламент.

Некои ветија дека ќе останат во областа за да продолжат со протестите.

Организаторите на конвојот велат дека имаат доволно средства да ги задржат камионите на Парламент Хил до четири години, рече Кин Бекте, независен канадски новинар.

Доаѓа откако кампањата GoFundMe наречена „Конвој на слободата 2022“ собра повеќе од 7,1 милиони американски долари (9,1 милиони КАД) во донации.

Страницата беше отворена претходно овој месец од Тамара Лич, секретарка на партијата Маверик, за да им помогне на камионџиите околу цената на бензинот и другите трошоци за демонстрации.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!