Свет

КАНАДСКИТЕ ЦРКВИ ЈА ТУЖАТ ВЛАДАТА: Ковид мерките го ограничуваат правото на слобода на вероисповед и собирање според Уставот (ВИДЕО)

КАНАДСКИТЕ ЦРКВИ ЈА СИЛАА ВЛАДАТА ВО СУД: Мерките за Ковид го ограничуваат правото на слобода на вероисповед и собирање според Уставот ВИДЕО

 

 

Спорот за ограничувањата на јавното здравје од страна на две цркви во Онтарио во услови на пандемија на ковид започнува во понеделник, при што нивните адвокати тврдат дека мерките го нарушуваат правото на слобода на вероисповед и собирање според Уставот.

Постапката пред Врховниот суд на правдата на Онтарио во Сент Томас ќе се следи онлајн.

Божјата црква во Ајлмер и капелата на библиското тројство во Ватерло беа обвинети во пролетта 2021 година за различни прекршувања на ограничувањата на јавното здравје кои беа воведени за да се спречи ширењето на вирусот.

Црковните водачи одржаа лични собири и покрај провинциските забрани, и беа казнети и обвинети според Законот за повторно отворање на Онтарио.

Ерик Адамс, експерт за уставно право, не е вклучен во случајот, но тој зборуваше за CBC News за тоа што може да се очекува за време на сослушувањето.

„Товарот ќе биде на црквите да покажат дека нивните права се прекршени со овие мерки за јавно здравје, и всушност ќе им биде лесно и владата нема да го оспори тоа“, рече Адамс, продекан на Правниот факултет на Универзитетот во Алберта скул.

„Во судската практика е апсолутно јасно дека ако го ограничите бројот на богослужби или ја ограничите можноста за собирање во цркви, се мешате во слободата на вероисповед. Прашањето е „Дали владата го направи тоа на разумен начин? Тогаш владата ќе биде на власт за да покаже дека нејзините одлуки биле оправдани во слободно и демократско општество“.

 

 

Судовите во другите провинции, вклучително и Британска Колумбија и Манитоба, донесоа одлука дека ограничувањата за ограничување на верските собири за време на пандемија се разумно ограничување на правата загарантирани со Канадската Повелба за права и слободи.

„Ќе зависи од црквите и другите кои ги оспоруваат овие ограничувања навистина да прикажат убедлив случај дека владите отишле предалеку во своите цели за јавно здравје и ограничувањата што ги наметнаа, а ниту еден суд досега не се чувствувал удобно со тој повик. “, рече Адамс..

Во услови на тековната јавно здравствена криза како резултат на варијантата омикрон, судот во Онтарио веројатно нема да каже дека покраината постапила неразумно, рече Адамс.

Ова се ограничувањата што го ограничија собирањето на црквите во покраината во пролетта 2021 година.

Третата црква, Обединетата реформирана црква на Веландпорт во регионот на Нијагара, беше вклучена во спорот, но оттогаш беше отстранета од судот.

Црквите сакаа нивните случаи да се разгледуваат одделно, но судијата им нареди да одат заедно, рече во мај Лиза Билди, адвокатка од Центарот за правда за уставна слобода.

Одлуката да се слушнат аргументите на двете цркви заедно значи дека покраината може да поднесе една група изјави под заклетва до судот, а сите сведоци на покраината ќе бидат вкрстено испрашани само еднаш.

Во времето кога црквите беа обвинети, не повеќе од 10 луѓе беа дозволени на должност, или внатре или на отворено, според правилата на пандемијата во Онтарио.

Судовите ги заклучија вратите на Божјата црква и капелата Троица, откако тие продолжија да одржуваат лични богослужби и покрај наредбите.

Оттогаш вратите на црквите се повторно отворени.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!