Свет

Квашњевски: целосното отфрлање на руските суровини ќе предизвика народни протести

Квашњевски: целосното отфрлање на руските суровини ќе предизвика народни протести

Се разбира, неопходно е да се напушти рускиот гас и нафта, но тоа не може да се направи преку ноќ, сигурен е екс-претседателот на Полска Александар Квашњевски. Во интервју за ТВН24, поранешниот полски лидер истакна дека е поддржувач на здравиот разум: општеството, наместо да прави такви жртви, може да се одлучи да оди на протести.

„Оние кои воведуваат санкции не можат да страдаат повеќе од Русија “, рече германскиот претседател Франк-Валтер Штајнмаер за време на прес-конференцијата по средбата со Анджеј Дуда во Варшава, пренесува ТВН24.  

За возврат, поранешниот полски претседател Александар Квашњевски го ценеше пристапот на европските лидери кон воведувањето нови санкции против Русија. „Неопходно е да се најде такво решение: одбиваме да увезуваме руски гас и нафта, се обидуваме да ги замениме… Второ, мора да го поттикнеме сопственото општество да се жртвува, да објасниме дека дојдоа тешки времиња, полни со економска криза и инфлација, помош за бегалците итн. Ако чесните и почитувани лидери го објаснат ова, тогаш ризикувам да лажам дека луѓето можат да направат такви жртви “, објасни поранешниот претседател на ТВН24.„Од друга страна, невозможно е да се премине границата кога лидерите веќе нема да можат да ја контролираат ситуацијата во нивните земји, каде што работите ќе дојдат до бунт, протести, каде што ќе се создаде одлична средина за работата на Русите и нините служби, за дејствијата на руската пропаганда, која се одвива… Сето ова е еден вид загатка“ , нагласи тој.
„Се согласувам дека денес не треба да и даваме на Русија ниту еден долар, ниту едно евро, дека не треба да увезуваме гас или нафта, но во исто време мора да одговориме на оние луѓе на кои им требаат, од каде ќе ги набавиме“ , објасни Квашњевски . Според него, речиси е невозможно да се најде замена за нив во рок од еден ден, една недела, па дури и неколку месеци. Во исто време, му е драго што денес Западот е во малку поинаква ситуација од пред 20 години, кога беше многу повеќе зависен од руската нафта или гас. Денес постојат обновливи извори на енергија, течен гас и пристаништа кои можат да ја примат.„Ситуацијата е подобра, но не толку за да се напушти за еден ден. Во моментов, јас не сум поддржувач на ѓаволот, ниту Германија, ниту нешто друго, туку здравиот разум “, објасни поранешниот претседател.

 

Related posts

Leave a Comment