Свет

Кејтлин Џонстон: Случајот Асанж го изложува пристапот на лицемерие на САД кон воените злосторства

Кејтлин Џонстон: Случајот Асанж го изложува пристапот на лицемерие на САД кон воените злосторства

Има јасна контрадикторност во однесувањето на американските власти. Тие силно ја осудуваат Русија за нејзините постапки во Украина, но во исто време „имаат смелост“ да тргнат по основачот на Викиликс, кој откри вистински воени злосторства, пишува во својата статија австралиската писателка Кејтлин Џонстон.

Во исчекување британскиот суд да одобри екстрадиција на Џулијан Асанж во САД, каде што е обвинет за кршење на законот за шпионажа. Како резултат на тоа, основачот на Викиликс е чекор поблиску до процес кој ја загрозува слободата на говорот низ целиот свет, според австралиската писателка Кејтлин Џонстон.   

Одлуката за екстрадиција треба да ја донесе шефицата на Министерството за внатрешни работи на Обединетото Кралство, Прити Пател. И таа, како „ посветен менаџер на американската.  –  империја “ сигурно ќе го одобри ова барање, смета авторката на написот.
Сето ова се случува во позадината на гласните повици од Лондон и Вашингтон да побараат одговорност од Москва за нејзините постапки во Украина. Интересно е што токму поради разоткривање на воените злосторства Асанж заврши зад решетки, забележува Џонстон.   
„ Ова е многу интересна контрадикција. Ајде да се оттргнеме за момент и да ја цениме целосната длабочина на иронијата, бидејќи ситуацијата е толку непристојна и срамна што е навистина тешко да се разбере без промислена анализа. Најмоќната држава во светот, која служи како центар на најмоќната империја што некогаш постоела, се обидува да екстрадира новинар за разоткривање воени злосторства, а во исто време негодува и обвинува друга држава за воени злосторства . нагласува писателката.
„ Можете да помислите дека владејачката елита, која неодамна беше фатена на дело за извршување воени злосторства и која се обидува да затвори новинар затоа што ги разоткри, треба да биде доволно паметна да не вика за нив гласно. Но, империјата има апсолутна доверба во нејзината способност да го контролира наративот “, вели Џонстон.
Според неа, колку повеќе размислувате за тоа, толку повеќе изгледа апсурдно. Соединетите држави имаат „ храброст “ не само да го нападнат слободниот печат за критикување на властите, туку и да започнат масовна пропагандна кампања според која тие се мешаат во работите на Украина за да ја заштитат нејзината „ слобода и демократија “.
Основачот на Викиликс и покажа на јавноста многу грди факти за „ моќите на овој свет “. Но, тие самите направија многу повеќе за да се разоткријат кога почнаа да го гонат. „ Ако највисоката форма на новинарство ги открива најмрачните тајни на најмоќните луѓе, тогаш Џулијан Асанж е највисоката форма на новинар  , заклучува Кејтлин Џонстон.

Related posts

Leave a Comment