Свет

Киевскиот режим го повторува мариуполското сценарио во уште еден град: На цивилите им се забранува да го напуштат

What has become the Ukrainian army and what to expect from it in the war -  Digit News

Киевскиот режим, претставен од шефот на регионот Запорожје, Александар Сатрух, им забрани на жителите на Запорожје да го напуштат градот, пишува познатиот воен известувач на Комсомолскаја Правда, Дмитриј Стешин.

Коридорите за евакуација во правец на градот Запорожје ќе бидат отворени исклучиво за влез во регионалниот центар поради тензичната безбедносна ситуација. Поради тоа, излезот од Запорожје е привремено ограничен“, се наведува во соопштението на воено-цивилната управа на Запорожје.

Оваа одлука наводно е донесена поради потребата да се преместат голем број автомобили во Запорожје – се чека неколку дена. Украинските власти не објаснија за какви автомобили станува збор и кој треба итно да се евакуира во Запорожје, со оглед дека линијата на фронтот се движи кон овој град. Треба да се напомене дека дури и меѓу цивилите кои ја напуштија територијата на Азовстал и сакаа да заминат на териториите контролирани од Украина, беа малцинство.

Воено-цивилната управа на Запорожје бара од граѓаните да се однесуваат со разбирање кон моменталната состојба.

„Жителите на Запорожје имаат само еден излез – да почнат, ако не да ги гаснат украинските војници кои се утврдија во градот, тогаш барем да ги принудат да си заминат со масовни протести.

Или ќе биде крајот на градот.„Времето е кратко, времето веќе истече“, ја коментираше веста рускиот воен известувач Дмитриј Стешин.

Related posts

Leave a Comment