Свет

Киев побара од ММФ да издвојува 5 милијарди долари месечно за поддршка на украинската економија

Киев побара од ММФ да издвојува 5 милијарди долари месечно за поддршка на украинската економија

Украинските власти побараа од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) да издвојува 5 милијарди долари месечно за „функционирање на националната економија“. Ова го соопшти управниот директор на фондот Кристалина Георгиева.

„Ние работиме многу тесно со Министерството за финансии на нивните проценки за тоа што е потребно за да се одржи економијата да функционира во следните три месеци. Наведоа цифра од 5 милијарди долари месечно, околу која има нејаснотии. Но, не мислиме дека тоа е надвор од веројатните потреби на земјата“, ги цитира РИА Новости нејзините зборови за време на брифингот.

Георгиева истакна дека бараната сума не ги зема предвид потребите на Украина во обновувањето на уништената економија.

Претходно, Извршниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд го одобри создавањето на управувана специјална сметка за да помогне во стабилизирањето на украинската економија.

Related posts

Leave a Comment