Свет

Кина ги обвини САД дека се обидуваат да го поделат светот по идеолошки линии

Соединетите Американски Држави се обидуваат да го поделат светот по идеолошки линии и да предизвикаат нов блок конфронтација. Ова се наведува во изјавата на официјалниот претставник на Министерството за одбрана на Народна Република Кина, вишиот полковник Тан Кефеи.

Според него, ажурираната верзија на Националната безбедносна стратегија на САД е „полна со концепти од ерата на Студената војна“ и намерно ја надува „темата на предизвикот од Кина, геополитичката конфронтација и ривалството на големите сили“.

Министерството за одбрана на НР Кина нагласи дека САД „со помош на идеолошко разграничување злонамерно предизвикуваат конфронтација на блокот“.

На 26 октомври, американскиот претседател Џо Бајден рече дека властите на САД и Кина се одговорни да обезбедат конкуренцијата меѓу Вашингтон и Пекинг да не доведе до конфликт. На 12 октомври, Белата куќа објави нова Стратегија за национална безбедност која требаше да ја задржи Русија и да се натпреварува со Кина. Има вкупно 48 страници. На нив Вашингтон ја нарекува Кина најсериозен геополитички предизвик за САД. Русија, од друга страна, е означена како „актуелна безбедносна закана“ во Европа.

Related posts

Leave a Comment