Свет

Кина: НАТО е „остаток од Студената војна“ и „следи застарени безбедносни концепти“

Стратегијата за проширување на НАТО го турка светот кон нова Студена војна која е против волјата на луѓето насекаде, предупреди Кина. Вчера, НАТО го повика Пекинг да „се воздржи на кој било начин од поддршка на руските воени напори“ и ја обвини Кина дека пренесува штетен и лажен наратив од Кремљ .

Сепак, кинеската амбасада во ЕУ денеска соопшти дека јазикот има за цел „да запали пожари и да предизвика проблеми“.

„Како остаток од Студената војна и најголемиот воен сојуз во светот, НАТО следи застарени безбедносни концепти“, се вели во соопштението на амбасадата.

„Мораме да останеме на готовност и да кажеме не на новата Студена војна, која би била спротивна на аспирациите на луѓето ширум светот.Кина повеќепати одговори на западните обвинувања дека е на страната на Владимир Путин со изјавата дека го признава меѓународното право и суверенитетот на Украина, но и дека безбедносните проблеми на кои укажа Русија не можат да се игнорираат. Во соопштението од амбасадата се повторува овој став, како и „желбата на Кина да стави крај на непријателствата“.

Related posts

Leave a Comment