Свет

КИНА ПРИЈАВИ НОВ ВИРУС Веќе однесе седум животи, повеќе од 60 заразени!

 

Додека светот продолжува да се бори против новиот коронавирус со Индија која се појавува како најголема жаришна точка, нов вирус, кој се пренесува од крлежи, означи присуство во Кина.

Нова вирусна инфекција усмрти седум лица во Кина, инфицирајќи повеќе од 60 други во источната кинеска провинција Џангсу и Анхуи, го вклучи алармот кај здравствените работници во земјата, пренесува „ Индиатудеј “.

Крлежите се познати како носители на 83 вируси. Болеста предизвикана од вирус на крлежот е со висока треска и со синдром на тромбоцитопенија (СФТС).

Според извештајот објавен во „Глобал тајмс“, СФТС е „нова епидемија, болест од природно потекло“. Во првичните извештаи, смртта предизвикана од СФТС се припишува на болеста денга, друга вирусна болест која се шири со каснување од комарци.

Кина

Сепак, локалната здравствена комисија од Луан подоцна потврди дека смртта се случила поради силна треска со синдром на тромбоцитопенија, предизвикана од вирусот на крлеж.

Бидејќи вирусот се пренесува на луѓето со каснувања од крлежи, здравствените власти во Кина предупредија за можна трансмисија од човек на човек.

Крлежите се инсекти што цицаат крв и живеат со хранење со крв на цицачи, птици, а понекогаш и влекачи и водоземци. Најчесто се наоѓаат во грмушки и трева.

Според американските центри за контрола и превенција на болести, примарни симптоми од вирусот на крлежи се:

1. треска
2. болка и замор
3. осип

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!