Свет

Кинескиот претседател Си Џинпинг ги повика земјите од БРИКС да се обединат против санкциите

„Клучно е да се здружат напорите за обнова на економијата, да се подобри макроекономската координација и да се зачуваат непречените производствени операции и синџири на снабдување“, рече кинескиот претседател.

Кинескиот претседател Си Џинпинг денеска ги повика Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, членки на групата БРИКС, заеднички да се спротивстават на едностраните санкции и да ја отфрлат конфронтацијата на блокот.

„Мораме да го отфрлиме менталитетот на Студената војна и конфронтациите на блоковите, да се спротивставиме на едностраните санкции и злоупотребата на санкциите и да ги отфрлиме круговите што орбитираат околу хегемонијата“, рече тој во видео обраќањето на самитот на БРИКС.

Related posts

Leave a Comment