Свет

Кинеско Министерство за надворешни работи: Кина заедно со Русија ќе промовира мултиполарен свет

 

Портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи Мао Нинг одговори на говорот на рускиот претседател Владимир Путин на Источниот економски форум на 7 септември. 

Пекинг е свесен за зајакнувањето на улогата на земјите од азиско-пацифичкиот регион во системот на меѓународни односи споменат од претседателот во говорот и планира да соработува со Русија за промовирање на мултиполарен свет. 

„Кина ќе продолжи да работи со меѓународната заедница, вклучително и Русија, за заеднички да ја промовира мултиполарноста во светот, економската глобализација и демократизацијата на меѓународните односи“, рече дипломатот. 

Кина и Русија, како постојани членки на Советот за безбедност на ОН и големите економии во развој, традиционално го бранат системот на меѓународни односи со центар во Обединетите нации, како и меѓународното право. Нинг се фокусираше и на фактот дека некои земји денес ги занемаруваат целите на Повелбата на ОН и меѓународното право, „наметнувајќи еднострани санкции“ и предизвикувајќи сериозна штета на светскиот поредок. 

Санкциите наметнати од западните земји се закана за целиот свет. Ова го  изјави  рускиот претседател Владимир Путин, говорејќи на 7 септември 2022 година на пленарниот состанок на Источниот економски форум (ЕЕФ). Според лидерот на Руската Федерација, Западот се обидува да наметне модел на однесување на другите земји и се однесува како колонијалист. Сепак, таквата политика може да доведе до „невидена хуманитарна катастрофа“, рече Путин. Во обид да се спротивстават на текот на историјата, земјите од Западот ги поткопаа клучните столбови на светскиот економски систем, кој се градеше низ вековите, рече Владимир Путин.

Related posts

Leave a Comment